Companiile de taxi măresc tarifele cu 25%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru maşinile pe motorină sau benzină, taximetriştii vor percepe 2 lei/kilometru În ultimele zile, taximetriştii au declanşat procedurile de obţinere a aprobărilor necesare pentru a

Pentru maşinile pe motorină sau benzină, taximetriştii vor percepe 2 lei/kilometru

În ultimele zile, taximetriştii au declanşat procedurile de obţinere a aprobărilor necesare pentru a creşte tarifele minime, de la 1,6 la 2 lei pe kilometru.

Pe fondul scumpirilor din acest an ale carburanţilor "clasici" auto (motorină sau benzină), taximetriştii solicită majorarea tarifului de ruinare - plafonul sub care nimeni nu are voie să presteze astfel de servicii.

Acest tarif, care este acum de 1,6 lei, "trebuie să crească, pentru că altfel intrăm pe pierdere sau, într-o variantă deloc satisfăcătoare, salariile vor rămâne la fel de mici ca până acum. Or, negocierile noastre la nivel de ramură au prevăzut creşteri salariale rezonabile, chiar dacă nu foarte mari, ne-au declarat reprezentanţii operatorilor de taxi.

Un alt motiv invocat pentru majorarea tarifelor este acela că "în tot mai multe companii se cer plafoane mai mari ale normei zilnice de încasări. Această normă este cuprinsă acum între 50 şi 130 de lei pe zi şi ne aşteptăm să ajungă la peste 150 de lei, ceea ce este enorm. În asemenea condiţii, nu avem cum să mai ţinem tarifele atât de jos", au mai spus operatorii.

Preşedintele Camerei Naţionale de Taxi din România (CNTR), Ilie Anghel, ne-a declarat că, la nivelul primăriilor, fiecare taximetrist depune calculaţii specifice de preţ, iar din acestea rezultă tarife noi cuprinse între 1,9 şi 2 lei/kilometru.

În maşinile cu GPL, tarifele nu se schimbă

"Dar poate că nu aceasta este problema principală, mai important este că e o mare dezordine şi evaziune fiscală în taximetrie, ar fi mai bine să ne concentrăm în această direcţie", a mai spus preşedintele CNTR.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei Taximetriştilor din România, Remus Nedelcu, ne-a declarat că, în cazul autoturismelor dotate cu instalaţii pe bază de GPL (n.n. - gaz petrolier lampant) tarifele vor rămâne, deocamdată, neschimbate.

"Îi înţelegem pe colegii noştri care au maşini pe motorină şi benzină, dar la noi majoritatea suntem pe GPL şi nu vom mări tarifele până în octombrie, având în vedere că acest combustibil nu s-a scumpit semnificativ în ultima perioadă. Mai mult, dacă nici în octombrie nu vom avea scumpiri, e posibil ca o mărire a tarifelor în cazul maşinilor cu GPL să o iniţiem abia la anul", a precizat Nedelcu.

El estimează că aproximativ 40% din totalul parcului naţional de taxiuri reprezintă maşini dotate cu GPL, iar restul funcţionează cu benzină sau motorină. Cele mai multe companii deţin maşini de ambele tipuri, predominante fiind cele cu propulsie pe combustibili clasici.

Autorităţile nu vor să audă de scumpiri

Pentru a iniţia mărirea tarifelor de ruinare, taximetriştii trebuie să ceară voie de la autoritatea locală. În cazul celor din Capitală, solicitarea trebuie analizată, între altele, şi de Comisia de Transporturi din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Unul dintre membrii acestei comisii, Victor Stan, ne-a declarat ieri că "înainte de toate, vom solicita Direcţiei de Transporturi să ne prezinte un tabel nominal cu toate autorizaţiile de taxi eliberate până în prezent. Sunt multe cazurile în care autorizaţiile sunt date, dar maşinile aferente nu există, astfel că nu ştim cui anume îi va folosi creşterea tarifelor.

Oricum, în opinia noastră, scumpirea carburanţilor nu e un motiv suficient pentru a creşte tarifele la nivelul clienţilor care circulă cu taxiul". Victor Stan a mai precizat că "nu vom bloca procedurile de autorizare pentru noile tarife de ruinare, dar putem cere ca maşinile taximetriştilor să fie dotate la standarde înalte şi foarte înalte de confort, pentru a se justifica scumpirile acestor servicii". (Florel Manu)

60% reprezintă ponderea în parcul total naţional a taxiurilor care circulă pe bază de benzină sau motorină, pentru acestea fiind preconizată creşterea tarifelor de transport

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite