Companiile private pregătesc măriri salariale de 15%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, veniturile angajaţilor din România au crescut cu 12%, cifră-record la nivel european. Managerii firmelor private au prevăzut în bugetele pentru acest an creşteri salariale în

Anul trecut, veniturile angajaţilor din România au crescut cu 12%, cifră-record la nivel european.

Managerii firmelor private au prevăzut în bugetele pentru acest an creşteri salariale în medie de până la 15%. Această decizie vine pe fondul crizei accentuate de forţă de muncă de pe piaţa românească. Specialiştii în resurse umane atrag însă atenţia că o majorare nesustenabilă a veniturilor angajaţilor poate avea efecte negative asupra bunului mers al afacerii.

Deşi salariul de bază rămâne principala modalitate de motivare a angajaţilor, comportamentul agenţilor economici diferă de la industrie la industrie. Astfel, dacă multinaţionalele prezente pe plan local preferă ca în acest an să aibă o politică de creştere salarială moderată, în domeniul farma lucrurile nu stau întocmai.


"Politica marilor companii multinaţionale este să acopere inflaţia plus încă 2-3 puncte procentuale. Nu acelaşi lucru se întâmplă în domeniul farmaceutic, unde salariile au atins cote aberante", a declarat, în cadrul unui seminar de resurse umane, Mădălina Popescu, general manager al companiei Pluri Consultants. Creşterea salariilor peste nivelul sustenabilităţii în industria farma are la bază, ca şi în alte domenii, plecarea masivă a specialiştilor peste hotare.


Amalia Georgescu, director general al lanţului de farmacii Remedio, susţine că pe piaţa farmaceutică nivelul salariilor este unul destul de ridicat din cauza diferenţei dintre cerere şi ofertă. "Am încercat să ne diferenţiem prin beneficii conexe pachetului salarial, insistând în mod deosebit pe mediul de lucru şi pe cursurile profesionale. Este adevărat însă că uneori presiunea altor companii duce la creşterea artificială suplimentară a nivelului salarial. Lucru care este în defavoarea tuturor şi poate încuraja un nivel de profesionalism mai scăzut", a precizat, pentru "Adevărul", Georgescu.


Veniturile cresc pe o fundaţie nesigură


O creştere galopantă a veniturilor a fost înregistrată anul trecut şi în sistemul bancar, însă oamenii de resurse umane consideră că acest avans se va stopa în maximum doi ani, odată cu încetarea expansiunii teritoriale. Până atunci însă, specialiştii atrag atenţia asupra efectelor ce vor apărea odată cu creşterea nesusţinută a salariilor şi motivată doar de criza de forţă de muncă cu care se confruntă piaţa locală.


"Deşi în ultimul an s-a înregistrat o creştere importantă a salariilor care va continua şi în acest an - în sectorul bancar se estimează o creştere a salariilor de 20% -, majorarea este una artificială. Pe fondul creşterii inflaţiei, a cursului de schimb fluctuant sau a deficitului de cont curent, creşterea veniturilor lunare se clădeşte pe o fundaţie nesigură", atrage atenţia Florin Câţu, directorul departamentului Pieţe Financiare al ING România.

Potrivit acestuia, pe fondul climatului economic internaţional instabil, care se răsfrânge şi asupra ţării noastre, forţa de muncă va fi din ce în ce mai mobilă, iar angajaţii vor avea pretenţii din ce în ce mai mari, în special la creşteri salariale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite