Companiile care nu-si platesc datoriile trebuie sa intre in faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesul de restructurare a economiei se desfasoara prea lent, iar autoritatile romane ar trebui sa continue mai agresiv restructurarea sectoarelor economice cu probleme, sa accelereze privatizarea

Procesul de restructurare a economiei se desfasoara prea lent, iar autoritatile romane ar trebui sa continue mai agresiv restructurarea sectoarelor economice cu probleme, sa accelereze privatizarea sectorului energetic si sa imbunatateasca functionarea legislatiei privind falimentul, pentru a reduce arieratele. Acestea sunt doar cateva dintre recomandarile facute de catre expertii FMI, care au fost incluse in raportul de tara privind Romania. De asemenea, autorii raportului propun o serie de masuri prin care autoritatile fiscale ar trebui sa-i stranga cu usa pe cei care nu-si platesc taxele si impozitele, precum si pe cei care nu-si achita facturile la utilitati. Expertii Fondului lasa sa se inteleaga ca numai ajutoarele de stat si stergerile de datorii nu vor rezolva problema arieratelor si sustin ca firmele care nu-si platesc datoriile trebuie sa intre in faliment. "Beneficiile economice ale reducerii arieratelor sunt considerabile (...) si, in final, disciplina platilor se va imbunatati numai odata cu dezvoltarea unor piete competitive functionale, in care va domina proprietatea privata", se mai arata in raport.
Datoriile - 92 la suta din cifra de afaceri a firmelor de stat
Potrivit raportului de tara, nivelul arieratelor este estimat la 39,7 la suta din PIB (la nivelul lunii iunie a anului trecut), in crestere cu 1,4 puncte fata de sfarsitul anului 2002 si cu 4,3 la suta in comparatie cu luna decembrie a anului 2001. Desi recunosc unele progrese in restructurare, reprezentantii FMI subliniaza faptul ca intreprinderile de stat neprofitabile continua sa inregistreze arierate catre buget si furnizorii de utilitati. Anul trecut, companiile cu capital de stat aveau arierate reprezentand 55 la suta din cifra de afaceri, comparativ cu un nivel de 17 la suta in sectorul privat. Cele mai mari datorii au fost localizate la companiile cu capital majoritar de stat, unde arieratele reprezentau echivalentul a 92 la suta din cifra de afaceri.
Firmele de stat cu pierderi nu s-au sinchisit sa-si plateasca nici macar consumul
Cea mai mare parte a arieratelor bugetare se regasesc la companiile aflate pe listele de privatizare, in sectorul minier (2,7 la suta din PIB) si in domeniul cailor ferate (1 la suta din PIB). in minerit, totalul datoriilor neplatite catre stat si utilitati s-a ridicat anul trecut la 3.000 de miliarde de lei, nivel aproximativ egal cu pierderile din sector dupa primirea de subventii si transferuri, iar in domeniul cailor ferate nivelul a fost de 2.000 miliarde lei, comparativ cu subventii de 5.200 miliarde de lei. Pe de alta parte, companiile din ambele domenii au primit scutiri substantiale de la plata datoriilor, dar au si disponibilizat cateva zeci de mii de angajati. Expertii Fondului au remarcat disciplina slaba a platilor in sectorul energetic, indisciplina alimentata si de interdictia aplicata prin lege furnizorilor de energie termica de a opri alimentarea rau-platnicilor in sezonul de iarna. Companiile de stat cu pierderi au avut cele mai mari datorii, dar considerentele politice sau sociale au impiedicat oprirea alimentarii acestora.
Reducerea CAS-ului si cresterea numarului de pensionari - pericol pentru sistemul public de pensii
Cresterea numarului de pensionari si scaderea numarului de cotizanti la fondul de pensii va determina un deficit, in anul 2008, de 1,8 la suta din PIB, in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de acest an, estimeaza reprezentantii FMI. Acestia au atras atentia ca, desi in ultimii ani a inregistrat deficite relativ reduse, este nevoie de o reforma a pensiilor pentru un control al dezechilibrelor. Principala ingrijorare provine din faptul ca veniturile sistemului vor scadea, in acest an, la 5,9 la suta din PIB, fata de 6,3 la suta din PIB in 2002, in paralel cu o majorare a deficitului in acest sistem. Cresterea deficitului anticipata pentru 2008 are in vedere intentia autoritatilor de a reduce contributiile pentru asigurari sociale cu cinci puncte si cresterea ratei de dependenta fata de sistem, in contextul majorarii numarului pensionarilor si plafonarii numarului de salariati. Pe termen lung, situatia fondului de pensii va fi afectata de presiunile pentru cresterea cheltuielilor, avand in vedere ajustarile anuale. De asemenea, raportul ridicat dintre pensionari si contributorii la fondul de pensii reprezinta rezultatul valului de pensionari inainte de termen din perioada de tranzitie.
Reforma sistemului de pensii ar trebui facuta in urmatorii 10-15 ani
Echipa FMI care a participat la consultarile macroeconomice periodice cu autoritatile romane a discutat si planul pentru introducerea unui sistem de pensii privat, prevazut initial pentru 2006 si amanat pentru 2008. Expertii Fondului au apreciat ca ponderea populatiei in varsta va ramane relativ constanta in urmatorii 10-15 ani, ceea ce ofera o ocazie favorabila pentru reforma sistemului de pensii. Dupa acest interval, imbatranirea populatiei va accentua dificultatile restructurarii sistemului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite