Companiile petroliere, vedetele Bursei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

privind raportarea rezultatelor financiare pentru prima jumătate a anului. Pe termen lung, şi creşterea cotaţiei internaţionale a barilului de petrol s-ar putea reflecta în evoluţia cursului

privind raportarea rezultatelor financiare pentru prima jumătate a anului. Pe termen lung, şi creşterea cotaţiei internaţionale a barilului de petrol s-ar putea reflecta în evoluţia cursului acţiunilor companiilor petroliere listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). "Teoretic, creşterea preţului internaţional al petrolului influenţează pozitiv companiile din domeniul energetic din lume, indiferent de activitatea pe care o desfăşoară. Evoluţia titlurilor listate trebuie însă corelată şi cu conjunctura de ansamblu a perioadei traversate de bursă în momentul în care apar astfel de fluctuaţii pe plan extern", explică Iulian Panait, preşedintele KTD. Impactul asupra titlurilor listate ar putea fi însă diferit. Adrian Mănăilă, directorul SSIF Elda Invest, atrage atenţia că, în vreme ce pentru compania Petrom orice creştere internaţională a preţurilor înseamnă un profit consistent, pentru Rompetrol, în calitate de procesator, aceste majorări reprezintă o diminuare a marjelor de profit.

Rezultate pe termen lung
La începutul săptămânii trecute (luni), Petrom şi Rompetrol au anunţat scumpirea preţului la pompă al benzinei şi motorinei. Dacă titlurile SNP Petrom se apreciau în ziua respectivă cu 1,69%, iar cele ale Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) - cu 2,70%, a doua zi - marţi - creşterea s-a accentuat, acţiunile SNP urcând cu 1,90%, iar titlurile RRC - cu 3,94%. Analiştii spun că, ţinând cont şi de faptul că scumpirea a venit prea repede, fără să se păstreze un decalaj între scumpirea preţului de extracţie şi majorarea preţului la pompă, o parte din rezervele de ţiţei acumulate de companii vor fi vândute la un preţ mai mare. Acest lucru ar atrage după sine un profit mai mare, în funcţie de stocurile existente. "Pe termen lung, marja de profit, rezultată din diferenţa dintre preţul de producţie şi cel de vânzare, ar putea să crească şi este foarte posibil ca acest fapt să se reflecte şi în preţul de piaţă al acţiunilor", este de părere Laurenţiu Roşoiu, analist la Active Internaţional. Brokerii rămân însă rezervaţi. "Pe termen lung, este greu de spus dacă această creştere va avea o influenţă foarte vizibilă asupra titlurilor în discuţie, mai ales că şi preţurile petrolului fluctuează destul de mult", atrage atenţia Iulian Panait. La aceasta se adaugă şi faptul că piaţa noastră este atipică. "Creşterea preţului ţiţeiului se regăseşte în preţul de consum, dar nu s-a reflectat vizibil în preţul acţiunilor. Să ne amintim că nici fluctuaţiile înregistrate în luna mai de cotaţia barilului de petrol nu au fost resimţite pregnant de titlurile companiilor de profil listate la noi", spune Roşoiu.
Pe de altă parte, evoluţia acestor acţiuni este condiţionată şi de prezentarea rezultatelor financiare la şase luni, aşteptate pe data de 2 august pentru Rompetrol şi pe 17 august pentru Petrom.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite