Companiile mari îşi informează mai bine angajaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Marile companii şi sectorul public au rezultate mai bune în domeniul consultării şi informării angajaţilor; în mod contrar, companiile mai mici şi sectorul privat înregistrează performanţe

"Marile companii şi sectorul public au rezultate mai bune în domeniul consultării şi informării angajaţilor; în mod contrar, companiile mai mici şi sectorul privat înregistrează performanţe mai scăzute în această direcţie", se arată într-un raport prezentat, ieri, de conducerea Consiliului Economic şi Social. În interiorul acestor tipare există unele particularităţi - sectorul serviciilor se prezintă mai bine decât sectorul construcţiilor, iar salariaţii din toate sectoarele şi tipurile de companii, ca mărime, au de cele mai multe ori o percepţie mai puţin favorabilă decât cea a angajatorilor lor. Raportul relevă, de asemenea, "o extinsă lipsă de cunoaştere atât de partea angajatorilor, cât şi a angajaţilor asupra existenţei legislaţiei ce prevede consultarea şi informarea constantă a angajaţilor". Majoritatea angajatorilor şi angajaţilor consideră că implementarea unui proces de consultare şi informare a celor din urmă va ameliora profitul şi eficienţa muncii. Marea majoritate atât a angajatorilor, cât şi a angajaţilor consideră că practicile manageriale se vor îmbunătăţi, aducând un beneficiu angajaţilor, în contrast cu practica curentă din întreprinderi. Chiar în cadrul acestor procentaje, angajatorii din sectorul privat sunt mai puţin convinşi decât cei din sectorul public de efectul pozitiv al informării şi consultării angajaţilor. În egală măsură, salariaţii din sectorul privat, sectorul economic şi din companiile mai mici sunt mai puţin convinşi de efectul pozitiv pe care l-ar determina informarea şi consultarea.

În jumătate din firme, salariaţii nu sunt reprezentaţi
Potrivit raportului CES, nivelul de reprezentare organizată a angajaţilor este scăzut. În jumătate din companiile intervievate nu există sindicate sau organe reprezentative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite