Companiile din întreaga lume ar angaja mai mulţi oameni, dar nu au de unde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste tot în lume, angajatorii încep să resimtă lipsa specialiştilor, pentru care ar fi, de altfel, dispuşi să plătească salarii mai mari, arată un studiu efectuat de specialiştii în

Peste tot în lume, angajatorii încep să resimtă lipsa specialiştilor, pentru care ar fi, de altfel, dispuşi să plătească salarii mai mari, arată un studiu efectuat de specialiştii în recrutare de la Manpower, în 26 de ţări de pe toate continentele.
Problema este mai acută în ţările din regiunea Asia-Pacific şi în cele două Americi. Lipsa profesioniştilor în poziţii de middle management, ingineri, specialişti în IT, vânzări, marketing, dar şi alte poziţii care necesită un anumit grad de calificare începe să ameninţe oportunităţile de dezvoltare, spun cei de la Manpower.
"În România, deficitul pe segmentul de specialişti începe să se resimtă, paradoxal, pe linia specialiştilor IT. Programatorii sau consultanţii pe soft-uri specializate se înscriu în această categorie de deficit, fiind supuşi tirului de propuneri din partea head-hunterilor. Acest dezechilibru între cerere şi ofertă generează şi o creştere artificială a salariilor în domeniu, companiile fiind dispuse să ofere pachete salariale cât mai atractive pentru a-şi apropia cei mai buni specialişti", consideră Larisa Condriuc, Consultant Manpower Professional.
Studiul, care cuprinde 32.000 de companii, arată că o treime din angajatorii din China şi Hong Kong recunosc că, în comparaţie cu anul trecut, oferă salarii mai mari pentru a menţine în posturile lor oameni bine pregătiţi. În SUA şi Australia, acest procent ajunge la 38%, în Noua Zeelandă la 40%, iar în Sigapore la 55%. şi în procesul de recrutare şi angajare, companiile se confruntă cu aceeaşi problemă şi spun că, în ultimele şase luni, ar fi angajat mai mulţi oameni pregătiţi dacă ar fi găsit candidaţi care să corespundă cerinţelor. Iar această situaţie este cel mai mult resimţită în Mexic (de 41% din angajatori), în SUA şi Japonia (45%) şi în Peru (46%). "Criza de specialişti din aceste ţări face ca inflaţia salariilor să crească. Companiile sunt nevoite să găsească noi metode pentru a atrage şi a păstra talentele", spune preşedintele Manpower, Jeffrey Joerres, citat de "Financial Times".
Doar Europa stă mai bine la acest capitol. Aici, doar un sfert din companii spun că ar fi angajat mai mulţi profesionişti dacă i-ar fi găsit şi mai puţin de o cincime din angajatori recunosc că au fost nevoiţi să majoreze pachetele salariale pentru a nu-şi pierde angajaţii bine pregătiţi.
În Marea Britanie, 23% din companii au resimţit lipsa candidaţilor competenţi, la angajare, şi numai 17% oferă salarii mai mari decât acum un an. Angajatorii francezi se confruntă şi mai puţin cu această problemă, doar 12% din ei resimţind lipsa angajaţilor calificaţi şi 8% oferind salarii mai mari. În Germania, 16% din companii spun că ar fi angajat mai mulţi specialişti şi tot 16% spun că oferă remuneraţii mai mari.
Care sunt domeniile în care lipsa de angajaţi bine pregătiţi este mai acută? În SUA este vorba de domeniul finanţelor, asigurărilor şi imobiliarelor, producţie, industria transporturilor şi utilităţilor, servicii, dar şi construcţii.
Austria resimte lipsa muncitorilor calificaţi în industria mineritului, transporturilor şi comunicaţiilor, Franţa în domeniul mineritului, dar şi în finanţe, asigurări, imobiliare şi servicii, iar Germania în domeniul producţiei, transporturilor şi comunicaţiilor, retail, restaurante şi industria hotelieră.
În Irlanda, 17% din companii resimt lipsa angajaţilor pregătiţi în agricultură (44%), în industria hotelieră şi a restaurantelor (32%), dar şi în industria mineritului (29%). Companiile italiene ar fi angajat mai mulţi specialişti în domeniul transporturilor şi comunicaţiilor, în vânzări, dar şi în finanţe, asigurări, imobiliare, servicii publice şi asistenţă socială.
În Spania, în schimb, se resimte lipsa angajaţilor bine pregătiţi în industria restaurantelor şi hotelurilor, în construcţii şi minerit. Aici, aproape 20% din angajatori au mărit salariile, pentru a atrage şi menţine angajaţii cu potenţial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite