Companiile încep să construiască prin leasing imobiliar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele de profil nu finanţează achiziţia locuinţelor de către populaţie de teama rău-platnicilor

Piaţa de leasing imobiliar începe să prindă contur. După ce anul acesta volumul finanţărilor din acest segment a sporit de aproape trei ori, estimările pentru anul viitor indică încă o dublare a pieţei.
Unul dintre motivele acestui ritm ridicat de creştere a pieţei leasingului imobiliar ţine şi de volumul încă redus al acestui tip de finanţare. Spre exemplu, ultimele date publicate de Asociaţia Societăţilor de Leasing din România indică faptul că, după primele nouă luni ale anului curent, leasingul imobiliar reprezintă circa 2% din volumul total al finanţărilor. Iar comparativ cu 2005, volumul a crescut de peste trei ori. Totuşi, jucătorii din piaţă prevăd o majorare a acestei cote. Ionuţ Chirilă, director marketing în cadrul Romstal Leasing IFN şi vicepreşedinte ASLR, a precizat pentru Adevărul că, în 2006, ponderea leasingului imobiliar s-ar putea ridica la 3% - 4% (circa 100 milioane de euro) din întreaga piaţă. Iar anul viitor, cota ar putea urca la 6% (aproximativ 200 milioane de euro). Motivul ţine de faptul că multe companii au început să îşi îndrepte atenţia spre ofertele de finanţare în sistem leasing, datorită condiţiilor mai competitive decât cele ale sistemului bancar, explică Ionuţ Chirilă.
Leasingul imobiliar pentru populaţie mai are de aşteptat
Creşterea pieţei finanţărilor pentru domeniul imobiliar se bazează exclusiv pe cererea companiilor, nu pe cea a populaţiei. Răzvan Diaconescu, administrator Volksbank Leasing, firmă membră în Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare (ALB), precizează faptul că principalii solicitanţi pentru produsele de leasing sunt dealerii auto. Astfel, firmele care vând automobile preferă să îşi construiască sediile cu ajutorul partenerilor ce vin cu serviciile de leasing.
De ce nu se dezvoltă leasingul imobiliar
Pe de altă parte, segmentul persoanelor fizice nu este încă în atenţia companiilor de profil. Chiar dacă, începând cu anul viitor, leasingul imobiliar este scutit de taxa pe valoarea adăugată, ceea ce ar putea fi un avantaj al acestui tip de finanţări comparativ cu creditele ipotecare tradiţionale, Ionuţ Chirilă subliniază faptul că firmele de leasing se supun aceloraşi reguli restrictive ca şi băncile comerciale. Adică, indiferent de tipul finanţării, rata împrumutului nu poate depăşi 35% din venitul net al clientului.
Totodată, un alt impediment îl reprezintă faptul că, în cazul achiziţiei unui apartament prin leasing imobiliar, clientul nu este proprietarul locuinţei, ci compania. Ceea ce îndepărtează o serie de persoane de serviciile de leasing. Pe de altă parte, şi firmele de profil se tem să acorde finanţări populaţiei. Asta din cauza riscurilor ce apar atunci când clientul nu îşi mai poate achita ratele. În acel moment, compania de leasing trebuie să intre în posesia locuinţei şi să îl evacueze pe client. Dar un asemenea caz ar putea reprezenta publicitate negativă pentru firmă, ceea ce îi determină pe mulţi jucători din piaţa de leasing să nu îşi îndrepte atenţia spre finanţarea persoanelor fizice.

Piaţa leasingului, 3,5 miliarde euro în 2007
Ionuţ Chirilă estimează că întreaga piaţă de leasing ar putea totaliza, în anul curent, 2,8 miliarde de euro. Iar în 2007, nivelul ar putea urca la 3,3 3,5 miliarde de euro. Pe de altă parte, Răzvan Diaconescu precizează că, în cazul în care anul viitor vor fi organizate alegeri anticipate, atunci ritmul de creştere va fi mai mic, piaţa de leasing ajungând la trei miliarde de euro. Principalul motor de creştere al acestui tip de finanţări îl reprezintă segmentul utilajelor şi echipamentelor. "Iar acestea sunt direct legate de proiectele de infrastructură. În cazul alegerilor, aşa cum s-a putut observa în prima parte a anului 2005, leasingul pentru echipamente încetineşte ritmul", explică Diaconescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite