Companiile americane cauta, la Bucuresti, oportunitati de investitii in Europa centrala si de sud-est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieri, au debutat la Bucuresti lucrarile conferintei "Noi parteneriate - oportunitati de investitii in noile democratii europene". Sponsorizata de Corporatia pentru Investitii Private in Strainatate

Ieri, au debutat la Bucuresti lucrarile conferintei "Noi parteneriate - oportunitati de investitii in noile democratii europene". Sponsorizata de Corporatia pentru Investitii Private in Strainatate (OPIC), conferinta are rolul de a prezenta reprezentantilor companiilor americane prezente la eveniment oportunitatile de investitii din 15 state central si sud-est-europene, intre care si Romania. OPIC este o agentie guvernamentala americana si, potrivit presedintelui acesteia, conferinta care a debutat ieri are rolul de a indeplini angajamentul presedintelui Bush in ceea ce priveste extinderea legaturilor economice intre Statele Unite si noii sai aliati.
Ion Iliescu: "Saracia este cea mai mare oportunitate"
Conferinta OPIC a fost deschisa de presedintele Ion Iliescu. Acesta a prezentat oaspetilor straini cele mai importante si atractive domenii de investitii din Romania, punand pe primul loc infrastructura, sistemul energetic si tehnologia informatiilor. Presedintele a recomandat insa americanilor sa investeasca inclusiv in agricultura autohtona si in piata alimentelor. Iliescu a pledat in discursul sau, in context, pentru o "eco-economie" la nivel global, in conditiile in care se constata o degradare cantitativa si calitativa a resurselor naturale. In opinia presedintelui, s-ar impune o "revolutie verde", fara chimicale si ingrasaminte. Presedintele a facut referire si la controversatul proiect al autostrazii Bucuresti-Bors, acordat firmei americane Bechtel, subliniind faptul ca pozitia Uniunii Europene in ceea ce priveste acest proiect nu a fost tocmai corecta. In context, Ion Iliescu a amintit ca exista in Romania foarte multe alte proiecte de autostrazi la care se lucreaza de 12 ani cu companii americane. In ceea ce priveste climatul investitional din Romania si din regiune, presedintele a opinat ca "saracia este cea mai mare oportunitate", cu referire la costul redus al fortei de munca in raport cu gradul inalt de calificare al acesteia. In ultimele 6-8 luni, cele mai multe contacte de afaceri au fost realizate cu investitorii americani, urmati de germani si austrieci, a declarat ieri, pentru Adevarul, Marian Saniuta, presedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine. Oficialul ARIS a spus ca aceasta conferinta demonstreaza, si ea, interesul crescand al oamenilor de afaceri americani pentru Romania. "Se constata un interes crescut pentru sectorul industrial, in special in investitii de tip green-field, dar si in utilizarea unor capacitati existente. Romania prezinta inca avantajul costurilor reduse nu numai in ceea ce priveste forta de munca, dar si preturile mai mici la utilitati. O contributie decisiva la cresterea investitiilor directe a avut-o si o are, in continuare, incheierea procesului de retrocedare a terenurilor. Faptul, alaturi de organizarea de parcuri industriale, cu toate facilitatile aferente, a condus la o crestere rapida a investitiilor in 2003", considera Marian Saniuta.
SUA vor aloca 2,5 miliarde dolari pentru proiecte din Romania si din regiune
Guvernul Statelor Unite ale Americii va aloca cel mult 2,5 miliarde de dolari, in urmatorii ani, pentru proiecte derulate in Europa de Sud-Est, si in special in Romania, de catre firmele americane, a declarat ministrul Finantelor Publice, Mihai Tanasescu. El a precizat ca principalele domenii vizate de companiile americane sunt petrol si gaze, electricitate, telecomunicatii, in special telefonie mobila, transporturi si sectorul hotelier. Finantarile vor fi reprezentate atat de garantii pentru exportatori acordate de Eximbank SUA, cat si de imprumuturi sau investitii realizate de Overseas Private Investment Corporation (OPIC), agentie aflata in subordinea guvernului american. Potrivit ministrului Finantelor, initiativa americana are la baza atat imbunatatirea stabilitatii economice si politice din Romania, cat si aderarea tarii la NATO si politica SUA in zona Europei de Sud-Est.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite