Comisioanele pe transferurilede bani rămân ridicate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece minute, minimum 9 euroO sumă trimisă din celălalt capăt al Europei poate ajunge în România şi în zece minute. Rapiditatea unui astfel de transfer costă însă destul de mult,



Zece minute, minimum 9 euro
O sumă trimisă din celălalt capăt al Europei poate ajunge în România şi în zece minute. Rapiditatea unui astfel de transfer costă însă destul de mult, comisioanele fiind achitate de cei care transmit banii. Western Union percepe 9 euro pentru o sumă de până la 100 de euro, pe când la MoneyGram taxa minimă percepută este de 10 euro, pentru sume de până la 80 de euro. Comisioanele cresc însă direct proporţional cu suma trimisă. Astfel, de exemplu, pentru 340-420 de euro trimişi la MoneyGram, clientul va plăti 30 de euro. La Western Union, aceeaşi taxă se plăteşte pentru o sumă de 400-500 de euro. Pentru un transfer de 2.500 - 3.000 de euro, comisionul este de 109 euro la Western Union şi de 115 euro la Moneygram.

O piaţă imensă, care poate oferi surprize
În primele şase luni, românii aflaţi la muncă în străinătate au trimis familiilor din ţară circa 1,9 miliarde de euro, în creştere uşoară faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru acest an, estimările arată că sumele care vor intra în Romănia vor depăşi 4,5 miliarde de euro, numai că o bună parte din bani vin prin intermediari, ocolindu-se astfel aceste comisioane. Pentru operatorii de pe acest segment, piaţa este uriaşă. Astfel, numai la BCR, valoarea transferurilor realizate prin sistemul rapid Moneygram a depăşit, anul trecut, valoarea de 315,7 milioane de euro, din care 311,8 milioane reprezintă plăţi din exteriorul ţării. Geo Bavro, director al Direcţiei Monetică şi Canale la Distanţă din cadrul BRD-Groupe Societe Generale, a declarat că suma medie transferată a crescut, în ultimii ani, de la 350 la 450 USD. Piaţa, în continuă creştere, poate să ofere însă şi surprize. "Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat după integrare în ţări precum Cehia sau Polonia, putem estima o creştere semnificativă a transferurilor de bani în sens invers, din România în străinătate", explică Bavro.

Băncile contraatacă
Românii din Spania pot trimite bani acasă prin intermediul băncii locale La Caixa. Sumele pot fi ridicate în aceeaşi zi de la bănci româneşti care au încheiate protocoale cu instituţia spaniolă (BCR, BRD, Romexterra şi Raiffeisen Bank).
Comisionul care trebuie plătit, indiferent de sumă, este de 15 euro pentru clienţii băncii spaniole şi 20 de euro pentru trimiterea ocazională (cei care nu sunt clienţi ai băncii La Caixa). Clienţii Societe Generale din Franţa pot face transferuri de bani în România şi prin telefon, în conturile băncii BRD-GSG, prin serviciul i-Transfert. Banii sunt viraţi într-un cont de card în euro, deschis la BRD, serviciul fiind disponibil din Franţa celor care plătesc un abonament anual de 25 euro.
Datorită numărului mare de români care trăiesc în Spania, oferta băncilor este pe măsură. Numai BCR a dezvoltat 11 servicii de transfer rapid de bani, ceea ce arată potenţialul ridicat al acestui segment de piaţă. CEC a lansat, la rândul său, un serviciu rapid de transfer de bani prin intermediul căruia banii sunt disponibili în 24 de ore.
Cel care primeşte banii, la orice bancă din ţară, va plăti un comision de retragere a numerarului de aproximativ 0,5% din suma transferată.

600 milioane de euro, aduşi în România cu sacoşa
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat pentru Adevărul că nivelul transferurilor din străinătate efectuate pe canale neoficiale (altele decât serviciile băncilor şi cele ale companiilor de transfer rapid de bani) a fost estimat de Banca Centrală, în primele şase luni ale anului, la circa 600 de milioane de euro. Alte circa 1,2 miliarde de euro au ajuns în ţară de la românii plecaţi la muncă prin intermediul băncilor şi al firmelor de transfer. Asta înseamnă că, practic, transferurile pe canale oficiale acoperă doar două treimi dintr-o piaţă estimată la 1,8 miliarde de euro în primele şase luni ale anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite