Comisioanele mari trimit emitenţii de obligaţiuni pe pieţele externe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CNVM opreşte 0,5% din valoarea ofertei de obligaţiuni, în timp ce pe alte pieţe costurile sunt sub 0,1%

În contextul crizei de instrumente financiare de pe piaţa românească de capital, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) continuă să perceapă comisioane foarte ridicate la emisiunile de obligaţiuni. Nivelul taxelor practicate de CNVM, de peste trei ori mai mare comparativ cu alte ţări, trimite tot mai mulţi emitenţi de obligaţiuni spre pieţele externe.
"În România, costurile unei finanţări primare, respectiv emisiune de acţiuni sau de obligaţiuni, sunt poate printre cele mai ridicate din lume. Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital ar trebui să ia măsuri în direcţia reducerii comisioanelor", a declarat, pentru Adevărul, Dragoş Neacşu, director în cadrul Deloitte&Touche. La rândul său, Iulian Panait, preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest, precizează că, în alte ţări, autorităţile pieţelor de capital nu percep comisioane ori de câte ori se solicită avizul pentru o operaţiune.
BCR a plătit un comision de peste 1,2 milioane de lei
Cea mai recentă emisiune de obligaţiuni de pe piaţa românească aparţine BCR, suma atrasă de bancă ridicânduse la 242,87 milioane de lei. Potrivit oficialilor CNVM, comisionul perceput Băncii Comerciale Române pentru emisiunea de obligaţiuni a fost de 0,5% din valoarea ofertei, adică peste 1,2 milioane de lei. În acelaşi timp, potrivit analiştilor din piaţa de capital, costurile aferente unei emisiuni de obligaţiuni pe piaţa externă reprezintă până în 0,1% din valoarea ofertei.
Deşi obligaţiunile emise de BCR au fost suprasubscrise cu 21%, reprezentanţii băncii au afirmat că nu intenţionează să mai lanseze astfel de titluri pe piaţa românească. "Având în vedere costurile extrem de ridicate ale pieţei de capital din România, precum şi ceea ce ar putea să însemne o oarecare lipsă de interes a operatorilor locali, ori o lipsă de performanţă a capacităţilor de vânzare ale acestora, probabil că vom continua să structurăm şi să emitem astfel de instrumente de plasament, urmând însă ca emiterea să o facem pe o piaţă internaţională", a afirmat Dan Bunea, vicepreşedintele BCR, după închiderea ofertei. Obligaţiunile BCR au scadenţa la trei ani şi o dobândă fixă de 7,25% pe an. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 lei.
BRD a ales să plaseze emisiunile la Luxemburg
La scurt timp după declaraţiile oficialilor BCR, Banca Română pentru Dezvoltare a lansat o emisiune de obligaţiuni la Luxemburg, reclamând costurile foarte ridicate de pe piaţa românească. Obligaţiunile băncii au fost suprasubscrise cu circa 21%. Suma atrasă de BRD, de 609 milioane de lei, este cu mult peste valoarea obligaţiunilor vândute de Banca Comercială Română. Titlurile emise de BRD au o maturitate de cinci ani şi o dobândă de 7,75% pe an, plătibilă anual. Valoarea nominală a unei obligaţiuni este de 35.000 de lei.
Succesul ofertei lansate de BRD confirmă apetitul investitorilor străini pentru instrumentele financiare denominate în lei. În plus, este întărită şi afirmaţia reprezentanţilor BCR privind capacitatea de absorbţie redusă a pieţei de capital autohtone. Aceasta, se pare, nu poate să asigure succesul unor împrumuturi obligatare mai mari de 10-15 milioane de euro în decurs de o lună. şi cea mai mare parte a sumelor provin de la investitori străini.
Iar cum comisioanele de pe pieţele externe sunt mult mai mici decât cele practicate în România, "economiile" astfel realizate pot permite oferirea unei dobânzi ceva mai ridicate. În acest fel este asigurat şi succesul operaţiunii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite