Comisioane limitate la credite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dezbaterile pe amandamentele aduse Ordonanţei 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori au continuat ieri în Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor. Membrii Comisiei au adus o serie de modificări prevederilor privind comisioanele la credite, majoritatea fiind în favoarea clienţilor.

Astfel, potrivit unui amendament adus la articolul 35, valoarea comisionului de administrare a creditului nu poate fi mai mare decât cea a comisionului de administrare a contului curent aplicat de către instituţia de credit.

Restructurări pentru supraîndatoraţi

Deputaţii au aprobat mai multe amendamente la articolul 36 al Ordonanţei 50/2010, care includ şi stabilirea comisionului de analiză dosar şi a celui unic în sumă fixă, aceeaşi sumă fiind percepută tuturor consumatorilor cu acelaşi tip de credit în cadrul aceleiaşi instituţii financiare. În plus, pentru creditele în derulare, comisionul de mentenanţă, gestiune sau monitorizare va fi înlocuit cu cel de administrare.

Potrivit unui amandament aprobat, băncile ar putea fi obligate, la cererea clienţilor, să propună refinanţarea sau reeşalonarea creditelor contractate de persoanele al căror grad de îndatorare a depăşit nivelul avizat de BNR din cauza creşterii costului împrumutului.

Totodată, deputaţii au reformulat enunţul privind modul de calcul al dobânzii. Astfel, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă, la o anumită perioadă sau din rata dobânzii de referinţă a BNR, în funcţie de valută, la care creditorul adaugă o anumită marjă, fixă pe toată perioada contractului.

În timp ce deputaţii dezbat Ordonanţa 50, ce se aplică inclusiv pentru creditele în derulare, FMI condiţionează virarea următoarei tranşe de neaplicarea retroactivă a actului normativ. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite