Comisioane suplimentare la creditele şi debitele pe card

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă vreţi să utilizaţi cardul doar pentru a retrage banii primiţi la salariu, este bine să folosiţi cardurile de debit. Dacă obişnuiţi să cheltuiţi mai mult, chiar şi pe datorie, car

Dacă vreţi să utilizaţi cardul doar pentru a retrage banii primiţi la salariu, este bine să folosiţi cardurile de debit. Dacă obişnuiţi să cheltuiţi mai mult, chiar şi pe datorie, car durile de credit vă avantajează cel mai mult. Însă comisoanele sunt ceva mai multe şi mai mari, mai ales în cazul cardurilor destinate celor cu venituri peste medie.Într-un viitor nu prea îndepărtat, utilizarea cardurilor ca mijloc de plată va deveni o obişnuinţă pentru majoritatea românilor. ţii banii în siguranţă şi ai acces la ei la orice oră din zi şi din noapte. În plus, ai la dispoziţie, în anumite limite, posibilitatea contractării unui împrumut.Cardurile de credit deţin acum maximum 15% din sistemul bancar, dar previziunile sunt optimiste pentru viitor, cel puţin dacă ţinem cont de trendul înregistrat pe plan extern. În UE, circa 58% din cardurile de debit şi 78% din cardurile de credit sunt folosite pentru plata la comercianţi, în timp ce în România doar 7% din cardurile de debit şi 10 procente din cele de credit sunt utilizate în acest scop.
Cardurile de debit - dobânzi de până la 20%
Permit efectuarea de plăţi sau retrageri de numerar, dar numai în limita fondurilor proprii depuse în contul de card. Dacă plata salariului lunar se face prin card, există posibilitatea obţinerii unui credit în limita convenită cu angajatorul, acestea fiind cardurile cu descoperire de cont (credit pe card sau overdraft). Dacă apelaţi la astfel de împrumuturi, puteţi plăti, în funcţie de înţelegerile angajatorului cu banca, dobânzi cu până la 2 puncte procentuale mai mici decât cele practicate pe piaţă în mod normal. În acest moment, dobânzile la cardurile de debit variază de la 20 la 25%.

"Creditul electronic", de două ori mai scump în lei decât în euro
În cazul cardului de credit, posesorul poate folosi banii puşi la dispoziţie de către bancă în limita de credit aprobată, care merge până la 100.000 de euro sau echivalentul în lei. Dobânda se plăteşte numai pentru sumele efectiv folosite şi de regulă există un procent minim din credit care trebuie rambursat lunar. Dobânzile merg de la 22% pe an la cardurile de credit în lei, la 10,5% pentru cardurile în euro.

Carduri de debit
Maestro Raiffeisen (lei)
Card în lei, care oferă posibilitatea unui descoperit de cont de până la trei salarii, putând fi folosit la tranzacţii comerciale directe şi extrageri de numerar în ţară şi străinătate. Dobânzile variază de la 22% pe an pentru utilizarea datorată în cazul folosirii facilităţii de descoperit de cont şi de 35% pe an din totalul valorii depăşite pentru sumele care depăşesc suma autorizată.
Comisioane
- De retragere de numerar de la ATM-urile Raiffeisen: 0,2% din suma extrasă, minimum 0,2 Ron
- Extragerea de numerar de la ATM-urile altor bănci din România: 0,4%, minimum 0,4% Ron
- Retragerile efectuate în străinătate: 1% plus 1,5 euro.
- Interogarea soldului: 0,3 RON.
BCR VISA Clasic International (euro)
Destinat persoanelor fizice care călătoresc în străinătate în interes personal. Poate fi folosit atât în ţară, cât şi în străinătate, la terminale POS şi bancomate. Poate fi utilizat la plata de mărfuri şi servicii şi pentru reîncărcarea cartelelor telefonice.
Comisioane
- emitere iniţială: 5 euro/card
- reînnoire card: 5 euro/card
- administrare anuală a contului de card: 10 euro/card
- eliberare numerar în ţară la ATM din reţeaua băncii de 1,75%, minimum 5 euro
- eliberare numerar în ţară la ghişeele BCR: 1,75%, minimum 5 euro
- la reţeaua altor bănci: 1,75%, minimum 5 euro
- interogare sold la ATM BCR: 0,2 RON/operaţiune
- eliberare numerar în ţară la reţeaua altor bănci: 1,75%, minimum 5 euro
Suma minimă pentru deschiderea contului de card: 100 euro
Suma minimă ce trebuie menţinută în contul de card: 50 euro
Suma maximă de retragere numerar/zi în străinătate: 500 euro

Carduri de credit
BCR MasterCard Gold (euro)
Tranzacţiile se efectuează în limita unui plafon de creditare acordat de bancă. Se poate solicita acordarea de garanţii a liniei de credit colateral. În cazul garantării liniei de credit cu garanţii reale imobiliare sub forma depozitului colateral/certificat de depozit, nivelul garanţiei constituite trebuie să fie egal cu cel al liniei de credit solicitat.
Comisioane
- deschidere cont de card: 40 euro
- mentenanţa anuală: 25 euro
- asistenţă anuală şi asigurări: 4 euro
- contestarea nejustificată a unei tranzacţii: 10 euro/tranzacţie
- eliberare numerar: 2%
- pentru sumele acordate în avans: 3%, minim 10 euro
- comision depăşire limită de credit: 5% din suma aflată în depăşire
Suma maximă care poate fi retrasă la ATM, în ţară sau străinătate: 500 euroBCR MasterCard (lei)
Dacă salariile sunt virate lunar de către angajatori în contul asociat cardului de debit, se poate beneficia de un cont de credit sub forma unei linii de credit în lei până la şase salarii nete, maximum 5.000 de euro.
Comisioane
- emitere iniţială card: 12,5 RON
- reînnoire card: 12,5 RON
- deschidere cont card: 2,5 RON
- mentenanţă anuală: 12,5 RON
- Eliberare numerar: 1%
- Comision nerambursare: 5%
Raiffeisen Bank Standard (lei)
Un card de credit în lei ce poate fi folosit atât în România, cât şi peste graniţă. Se stabileşte o linie de credit cuprinsă între 700 şi 20.000 Ron. După folosirea creditului, este necesară o rambursare lunară de minimum 5% din valoarea sumei folosite. Pentru plăţile la comerciaţi, puteţi folosi, lunar, în proporţie de 100%, limita de credit acordată de bancă, iar pentru retragerea de numerar doar 40% din această limită.
Comisioane
- Taxa anuală de administrare cont - 40 RON
- Comison pentru plata la comercianţi - 0%
- De retragere numerar din reţeaua Raiffeisen - 1%;
- De retragere numerar în reţeaua altor bănci - 1% plus 2,5 Ron
- De retragere numerar la ATM-urile din străinătate - 2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite