Comisioane mici pentru obligaţiunile de stat listate la Bursă
0Atractivitatea titlurilor va fi concurată de dobânzile bancare Cu o săptămână înainte de lansarea, pe 4 august, a pieţei bursiere a titlurilor de stat, CNVM a anunţat că a decis să
Atractivitatea titlurilor va fi concurată de dobânzile bancare
Cu o săptămână înainte de lansarea, pe 4 august, a pieţei bursiere a titlurilor de stat, CNVM a anunţat că a decis să nu perceapă comisioane la aceste tranzacţii.
Tranzacţiilor cu titluri de stat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) li se vor aplica cele mai mici comisioane de tranzacţionare, pe piaţa la vedere, din istoria recentă a instituţiei.
"Pentru exerciţiul financiar 2008, cota percepută de CNVM pentru tranzacţiile cu titlurile de stat va fi egală cu zero", a declarat, ieri, Gabriela Anghelache, şefa Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Decizia CNVM a fost luată în contextul criticilor aduse instituţiei de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital privind nivelul ridicat al veniturilor pe care şi le asigură din comisioanele şi tarifele aplicate diferitelor operaţiuni pe care le guvernează.
În acest context între actorii pieţei de capital şi CNVM este un război declarativ deschis, cvasipermanent. Mai mult BVB, care este controlată de Asociaţia Brokerilor, practică o politică permanentă de reducere a comisioanelor tocmai pentru a determina Comisia să îi urmeze exemplul.
Cine vinde, cine cumpără
De exemplu, pentru titlurile de stat, BVB va practica un comision de 0, 0009% (adică mai puţin de 1 leu la 100 de mii de lei). Anterior deciziei de ieri-dimineaţă, comisionul CNVM era fixat la 0,04% din valoarea tranzacţiei atât la cumpărare, cât şi la vânzare.
Beneficiind de comisioane aproape nule şi de un impozit zero pe câştigul din dobânda la titlurile de stat sunt create premisele unei atractivităţi sporite a noilor produse financiare din oferta BVB. Doi factori ar putea să afecteze lichiditatea pieţei titlurilor de stat.
Dobânda-cheie a BNR, un reper pentru piaţă
Vor fi listate 26 de serii de obligaţiuni de tip banchmark cu o valoare totală de aproximativ 8 miliarde de lei. Nu s-a confirmat cine va vinde titluri de stat. Majoritatea sunt tezaurizate de Băncile comerciale şi ele vor aduce câştiguri bune pe termen mediu.
Printre deţinători se mai numără, în proporţii mai mici, fonduri mutuale, companii de asigurări şi clienţi corporativi ai băncilor comerciale. Nu se cunoaşte câte persoane fizice deţin titluri de stat, dar este de presupus că numărul lor este foarte mic, accesibilitatea prin intermediul pieţei bancare fiind limitată până în prezent.
Dobânzile (cupoanele) cele mai mari sunt, aşa cum am arătat şi în ediţia de ieri a ziarului "Adevărul", de 8,25% pentru seria cu maturitate în 2013. Concurenţa pe care o fac deocamdată dobânzile din piaţa monetară poate afecta interesul pentru titlurile de stat.
Cel puţin cumpărătorii din rândul persoanelor fizice este posibil să fie mai atraşi în această perioadă de produsele financiare ale băncilor comerciale ce sunt remunerate chiar cu mai mult de 11%.
Termenele pentru aceste plasamente rentabile, în condiţii de risc comparabile, sunt însă mult mai scurte (trei-şase luni). "Atractivitatea titlurilor de stat va creşte pe măsură ce dobânda-cheie a BNR va scădea", consideră Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor.