Enel a realizat doar jumătate din investiţiile asumate, dar a scumpit energia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania italiană Enel, care a preluat în 2007 filiala de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Muntenia Sud, şi-a îndeplinit în 2008 doar 53% din investiţiile asumate prin contractul de privatizare, iar în 2009 doar 52% din acestea, arată raportul comisiei parlamentare care a anchetat modul în care Enel şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.

Totuşi, Autoritatea Naţională de Reglementare a stabilit pentru perioada 2008-2012 un tarif de distribuţie care lua în calcul investiţiile la care se angaja compania, nu pe cele efectiv realizate.

Astfel că tarifele de distribuţie au crescut, chiar dacă Enel nu şi-a realizat planul de investiţii, se menţionează în raport.

Prin urmare, comisia de anchetă a cerut Ministerului Economiei şi ANRE să revizuiască reglementările din domeniu, astfel încât tarifele să nu mai fie stabilite pentru o perioadă de cinci ani.

„În scopul respectării drepturilor tuturor părţilor implicate, din rândul cărora consumatorul a fost exclus, membrii comisiei de anchetă consideră că ajustarea la interval de un an este mai mult decât rezonabilă", se mai arată în raport.

Enel a plătit pentru pachetul majoritar de acţiuni la fosta Electrica Muntenia Sud peste 860 de milioane de euro. Contractul de privatizare prevede un angajament de investiţii pe trei ani, începând din 1 ianuarie 2008.

Ancheta parlamentară a fost iniţiată la cererea unui grup de 3.000 de abonaţi ai Enel Distribuţie Muntenia, care au acuzat întreruperi periodice în alimentarea cu energie în cartierele Andronache şi Creangă din sectorul 2 al Capitalei.

"Înainte de privatizare era mai bine"

Comisia a identificat şi probleme referitoare la perioada în care compania este datoare să intervină în cazul întreruperii alimentării cu energie.

"Înainte de privatizare, durata de intervenţie era de 24 de ore. Conform contractului de abonat, după privatizare durata de intervenţie poate ajunge şi la 72 de ore", spun parlamentarii din comisie.

Aceştia au exemplificat prin cazuri în care s-a intervenit abia după 2-3 luni de la sesizare, aşa cum s-a întâmplat în cartierele Andronache şi Creangă.

„Comisia de anchetă constată că înainte de privatizare aceste servicii erau mai bune", se mai arată în raport.

Consumatorii nu vor mai trebui să cumpere cabluri şi transformatoare pentru a se racorda

Conform documentului, parlamentarii au cerut autorităţilor din domeniu să modifice reglementările potrivit cărora noii consumatori sunt obligaţi să suporte din buzunarul propriu anumite cheltuieli (transformator, cabluri şi altele) pentru accesul la energia electrică.

Potrivit actualelor reglementări, aceste echipamente, deşi au fost plătite de consumator, trec în mod gratuit în proprietatea distribuitorului de electricitate (Enel în acest caz).

Parlamentarii au solicitat ca racordul la reţea să nu mai fie condiţionat de anumite investiţii din partea consumatorilor şi şi-au luat angajamentul iniţierii unui proiect legislativ în acest sens.

Cu ocazia audierilor în comisia de anchetă, reprezentanţii Enel şi-au luat angajamentul de a investi 445 de milioane de lei în 2010, după ce, în 2008 şi 2009, lucrările realizate de companie s-au ridicat la 157 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite