Comisia Europeană cedează în faţa Poloniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aparatul executiv al UE a aprobat cererea Poloniei de a nu ţine cont şi de deficitul de pensii atunci când calculează deficitul bugetar. Concesia făcută Poloniei ar putea crea un precedent în spaţiul comunitar, acolo unde alte nouă state au cerut modificarea regulilor de calcul a deficitului bugetar.

Uniunea Europeană va „lua în considerare" povara fiscală aferentă reformării sistemului naţional de pensii al Poloniei atunci când va evalua cotele datoriei publice şi ale deficitului bugetar, a declarat Ludwik Kotecki, adjunctul ministrului polonez de Finanţe.

Astfel, miniştrii de Finanţe din UE vor negocia în următoarele luni în vederea elaborării unei modalităţi de a „calcula şi de a include aceste costuri", a declarat Kotecki într-un interviu pentru Bloomberg.

 Această modificare va rezulta într-un nou mecanism de calcul al datoriei publice, care va fi inclus în Pactul de Creştere şi Stabilitate al UE. Această înţelegere stabileşte regulile fiscale pentru toate statele din blocul comunitar.

REGULI MAI PERMISIVE

„A avut loc o discuţie eficientă între premierul Tusk şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, cu privire la problema deficitului", a declarat o sursă din interiorul Guvernului de la Varşovia pentru Reuters.

În octombrie, nouă state membre ale UE (România, Polonia, Ungaria, Suedia, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia) au cerut ca aceste costuri să fie luate în considerare atunci când se calculează datoria publică şi deficitul bugetar. Iniţial, Comisia Europeană (CE) a respins propunerea. Imediat după această decizie, Ungaria a sistat toate plăţile către fondurile private de pensii obligatorii (Pilonul II) şi le-a transferat la stat. Astfel, Guvernul de la Budapesta a adus la bugetul de stat active în valoare de 14,6 miliarde de dolari.

Acum,  CE şi-a schimbat poziţia, acceptând cererea Poloniei. Modalitatea de calcul a datoriei publice şi a deficitului bugetar de către Eurostat, biroul oficial de statistică al UE, nu va suferi modificări. Chiar şi aşa, Polonia poate acum raporta un nivel mai scăzut al datoriei publice şi al deficitului bugetar, determinate după noua formulă internă de calcul, a declarat Jan Krysztof Bielecki, consilier al premierului polonez Donald Tusk. 

„Nu mai este o problemă de tip «dacă», este o problemă de tipul «cum»" va beneficia Polonia de reguli fiscale mai permisive din partea Uniunii, a mai spus Kotecki. „Este un mare succes pentru că până acum Comisia a spus că nu există altă modalitate de calcul a datoriei", a mai arătat acesta.

NEGOCIERI ÎNDELUNGATE

Polonia nu a obţinut însă cu uşurinţă acest rezultat. Deşi premierul Tusk a declarat săptămâna trecută că „nu vrea să urmeze" calea aleasă de Ungaria, acesta a cerut, în schimb, ca Poloniei să i se permită un deficit bugetar de 4,5% din Produsul Intern Brut (cota acceptată la nivel UE fiind de 3%). 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite