Comisia Europeană a autorizat schema de ajutor de stat pentru distribuitorii de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a aprobat schema de ajutor de stat în valoare de 28,4 milioane de euro pentru distribuitorii de electricitate şi gaze, sub formă de alocări nerambursabile din fonduri europene şi din bugetul statului.

“Pe baza informaţiilor oferite de autoritatile române, Comisia Europeană a apreciat că această schemă contribuie la implementarea unei strategii coerente de dezvoltare a tuturor regiunilor din România. Prin acest program se finantează realizarea de investiţii iniţiale în reţelele de distribuţie de energie electrică şi gaze naturale în scopul atingerii performanţelor economice şi standardelor de calitate solicitate de către consumatorii de energie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Valoarea maximă a ajutorului de stat ce se poate acorda beneficiarilor este de 40% din costurile eligibile ale investiţiilor pentru cei care realizează investiţiile în regiunea Bucureşti-Ilfov şi 50% pentru celelalte şapte regiuni de dezvoltare.

Pentru întreprinderi mici se acordă un bonus de 20%, iar, pentru cele mijlocii, bonusul este de 10%. Un beneficiar poate primi maximum 4 milioane de euro pe proiect şi poate primi finanţare doar pentru maximum două proiecte în cadrul acestei scheme.

Proiectele de investiţii pot fi realizate în oricare dintre regiunile României şi trebuie menţinute minimum trei ani în locaţia respectivă, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, respectiv cinci ani în cazul întreprinderilor mari. 

Potenţialii beneficiari sunt proprietarii reţelelor de distributie a energiei electrice şi gazelor naturale sau operatorii acestor reţele, care deţin o licenţă şi au dreptul de extindere şi/sau de modernizare a reţelelor.

Pentru a depune cererile de finanţare, agenţii economici trebuie să se adreseze Organismul Intermediar pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei. Schema se derulează până la sfârşitul anului 2013.

 Această schemă de ajutor de stat, iniţiată de Ministerul Economiei, va fi implementată în aplicarea Axei prioritare 4 „Creşterea Eficienţei Energetice şi a securităţii furnizării în contextul combaterii schimbărilor climatice” din cadrul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite