Comisia Europeană: South Stream să-şi ia adio de la fondurile UE, nu e prioritate europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

South Stream, conducta dezvoltată de Gazprom şi italienii de la Eni, nu poate deveni un proiect prioritar pentru Uniunea Europeană, pentru că sursele de gaze nu sunt noi şi nu există suficiente dovezi că proiectul va servi cel mai bine interesele statelor membre, a declarat Marlene Holzner, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger, citată de portalul bulgar Novinite.com.

Astfel că proiectul, evaluat la 25 de miliarde de euro (cel mai scump gazoduct din istorie), nu va putea accesa fonduri europene, aşa cum se aşteptau iniţiatorii proiectului. Gazoductul ar urma să aducă în Europa 63 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti anual pe sub Marea Neagră.

Ruşii se bazau pe partenerii europeni din acest proiect, în special pe italienii de la Eni, care au jumătate din acţiunile companiei care dezvoltă gazoductul, pentru a face lobby la Bruxelles, astfel încât gazoductul extrem de scump să fie declarat prioritar pentru blocul comunitar şi să primească o parte din finanţarea necesară din granturi UE.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, şi omologul său grec, Georgios Papandreou, au solicitat Comisiei Europene la începutul acestei săptămâni să declare proiectul South Stream ca fiind prioritar pentru UE.

În declaraţia sa, Holzner a arătat că Executivului european îi lipsesc informaţii relevante referitoare la cadrul legal al proiectului South Stream şi, de asemenea, Comisia nu are suficiente dovezi că proiectul va servi cel mai bine interesele statelor membre.

Holzner a mai precizat că, potrivit informaţiilor pe care le are, gazul cu care va fi alimentat South Stream va proveni din redirecţionarea cantităţilor care tranzitează conductele deja existente în Ucraina, ceea ce înseamnă că nu vor fi folosite noi surse de gaz.

„Obiectivul nostru strategic este să sprijinim Coridorul Sudic, care va ajuta diversificarea surselor de gaze naturale", a spus purtătoarea de cuvânt.

Un rol important în Coridorul Sudic îl are proiectul Nabucco, susţinut şi finanţat de UE, considerat concurentul South Stream.

Bulgaria face parte atât din South Stream, cât şi din Nabucco.

România este singura ţară din proiectul Nabucco ce nu este implicată şi în South Stream sau care nu colaborează cu ruşii pentru alte gazoducte.. Totuşi, România ar putea fi invitată şi în proiectul rusesc, în funcţie de studiul de fezabilitate al South Stream, care va fi finalizat spre sfârşitul anului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite