Comisia Europeană: Românii plătesc un preţ mare la energie din cauza „băieţilor deştepţi"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a început o investigaţie în cazul contractelor încheiate de Hidroelectrica la preţuri cu mult sub media pieţei cu anumiţi furnizori de energie, precum şi cu ArcelorMittal şi Alro Slatina, a declarat astăzi comisarul european pentru Competiţie, Joaquin Almunia, prezent la Bucureşti.

„Sunt cantităţi de energie care nu se vând liber. Anumiţi jucători sunt avantajaţi în detrimentul altora, piaţa este astfel distorsionată, ceea ce duce la preţuri foarte mari pentru restul consumatorilor. Comisia Europeană se va asigura că va fi respectată disciplina din domeniul ajutorului de stat în acest sector din România", a spus oficialul european.

Peste 70% din energia produsă de Hidroelectrica este vândută către aşa-numiţii "băieţi deştepţi" din energie, prin contracte pe termen lung, încheiate în mod direct în afara bursei de energie.

Întrebat dacă aceste contracte vor fi reziliate dacă se dovedeşte faptul că distorsionează piaţa, Alminia a răspuns afirmativ. "Distorsiunile trebuie eliminate!", a afirmat el, adăugând că în acel moment va fi deschisă o procedură de infringement.

Oficialul european a mai spus că există deja precedente în Italia şi Grecia, unde contracte de acest tip au fost reziliate după ce s-a demonstrat că distorsionează competiţia pe piaţă.

Hidroelectrica produce cea mai ieftină energie din ţară.

Cel mai mare client al său este producătorul de aluminiu Alro Slatina, care cumpără 3 TWh anual printr-un contract până în 2018. ArcelorMittal achiziţionează 1,7 TWh în acest an. Aceste cantităţi înseamnă 5%, respectiv 3% din consumul ţării.

Totodată, Hidroelectrica vinde 2,5 TWh anual către Energy Holding, îîn baza unui contract tot până în 2018. Printre alţi furnizori care au contracte directe cu Hidroelectrica se numără Luxten, Alpiq şi Energy Financing Team (EFT).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite