Comisarii Gărzii Financiare îşi fac norma la amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

în grevă, comisarii îi primeau normal pe agenţii economici veniţi în urma controalelor.Greva comisarilor pare destul de ciudată, în condiţiile în care imaginea lor este încă una negativă.

în grevă, comisarii îi primeau normal pe agenţii economici veniţi în urma controalelor.
Greva comisarilor pare destul de ciudată, în condiţiile în care imaginea lor este încă una negativă. Garda Financiară desfăşoară săptămânal între 2.500 - 3.000 de acţiuni de control. Liderul sindicaliştilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Paul Coman, susţine că fiecare comisar aduce anual la bugetul statului zece miliarde de lei vechi, în condiţiile în care cheltuielile statului cu fiecare comisar sunt de 200 milioane de lei vechi pe an. Liderul SNFP, Sebastian Oprescu, apreciază că cele 400 de echipe de control ale Gărzii Financiare sunt foarte puţine pentru a verifica peste 620.000 de agenţi economici şi câteva sute de mii de persoane fizice autorizate.

Comisarii, salariul mediu de 8,8 milioane de lei vechi
La nivelul întregii ţări nu există mai mult de 900 de comisari ai Gărzii Financiare. Potrivit lui Gabriel Cărbunaru, comisar general adjunct, salariul mediu brut al unui comisar este de 8,8 milioane de lei vechi. La aceştia se mai adaugă lunar premii care ajung până 12 - 14 milioane de lei, care se plătesc dintr-un fond special constituit din 15% din amenzi. Totuşi, aceşti bani nu se adaugă la pensie. "Recent, unui coleg care a ieşit la pensie după 40 de ani de muncă, din care 15 în post de conducere, i s-a calculat o pensie de 6,5 milioane de lei", explică Cărbunaru. Cât priveşte plata orelor suplimentare, nu există bani alocaţi prin buget. "Sistemul de plată este păgubitor, pentru că îl determină pe comisar să exagereze în aplicarea unei sancţiuni pentru a-şi majora salariul în mod legal, în plus la încheierea activităţii pensia e după cartea de muncă", spune oficialul Gărzii Financiare.
O altă revendicare a greviştilor este dotarea. Încă deficitară, dotarea Gărzii Financiare este totuşi mai bună decât acum doi ani, când comisarii mergeau în control cu maşina personală. "Mai există încă situaţii când deplasările se fac cu maşina proprie", recunoaşte Cărbunaru. Cei circa 700 de comisari operativi au acum 255 de autoturisme, şi - ţinând seama că echipele sunt formate din doi oameni - un deficit de aproape 100. Dotarea e bună şi la tehnica de calcul; există suficiente calculatoare şi laptopuri, dar lipseşte încă softul necesar pentru obţinerea şi prelucrarea rapidă a datelor. Problema este că încă mai sunt mulţi comisari care nu ştiu să lucreze cu calculatorul.

Protecţia comisarilor, inexistentă
La acest moment, dacă un comisar este dat în judecată de un agent economic controlat, instituţia nu are mijloacele legale să-l apere. Nu poate să-i angajeze un avocat, nu îl poate ajuta cu asistenţă juridică. La fel, în cazul în care suferă o agresiune. "Recent, un comisar a fost lovit cu o sticlă în cap în timpul unei acţiuni. În afară de faptul că punem mână de la mână şi strângem bani de la colegi, nu am posibilitatea legală de a-l ajuta", explică Gabriel Cărbunaru.
Vlădescu spune că greva nu va afecta activitatea MFP
Ministrul finanţelor spune că în grevă sunt doar câteva sute de comisari, dintr-un număr total de 29.561 de angajaţi ai ministerului, astfel că activitatea ministerului nu va fi afectată. "Revendicările greviştilor sunt discutate şi în curs de rezolvare în limitele disponibilităţilor bugetare pentru toţi angajaţii Ministerului Finanţelor, şi nu pentru un număr limitat, care doresc drepturi speciale", a afirmat Vlădescu. Protestul comisarilor Gărzii Financiare este neîntemeiat, în opinia conducerii ministerului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite