Comerţul cu alimente a revenit pe minus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o jumătate de an de creştere, comerţul cu produse alimentare a scăzut, în luna mai, pe fondul întoarcerii la autoconsum a gospodăriilor populaţiei.

Pentru comercianţii care se ocupă cu distribuţia de alimente, a doua lună de primăvară a fost nefastă, vânzările principalelor produse scăzând uşor faţă de perioada anterioară. Motivul: în luna mai s-au copt trufandalele din grădinile românilor, astfel că aceştia le-au preferat în locul celor din magazine. Aşa că în comerţ s-au vândut mai greu legumele şi fructele, iar această scădere se vede şi în statisticile oficiale.

Statul ia partea leului

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut, per ansamblu, cu 4,6% în mai faţă de aprilie, dar cel cu alimente a scăzut cu 0,1%, arată datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Afacerile din comerţul cu mărfuri nealimentare au crescut cu 2,8%, iar distribuitorii de carburanţi au consemnat o creştere cu 9,9% a vânzărilor.

Scăderea din comerţul cu alimente a mai avut loc în septembrie 2011, după care consumul a crescut constant în fiecare lună din sezonul rece - bineînţeles, cu un vârf al vânzărilor în decembrie.În primele cinci luni din acest an, consumul de alimente, mărfuri nealimentare şi carburanţi a crescut în medie cu 4,1%. În intervalul ianuarie-mai, vânzările de alimente au avansat cu 3,4%, comerţul nealimentar a crescut cu 1,6%, iar dinamica distribuţiei de carburanţi a fost de 10,3%.

Comportamentul consumatorilor se mai vede şi în încasările bugetare din TVA şi accize, raportate de Ministerul Finanţelor. Aici, statisticile arată că în primele cinci luni avansul acestor încasări a fost mai mare decât al afacerilor, creşterea în cazul TVA fiind de 6,9%, iar la accize - de 8,2%. Din TVA, statul a încasat 19,1 miliarde de lei, iar din accize - 7,8 miliarde de lei în perioada ianuarie-mai 2012.

În luna mai, comparativ cu luna mai 2011, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere cu 5,9%. Avansul a fost consemnat datorită creşterii vânzărilor de carburanţi pentru autovehicule (+11,2%), vânzărilor de produse nealimentare (4,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%), a mai comunicat INS.

0,1 este scăderea  cifrei de afaceri din comerţul cu alimente consemnată în luna mai faţă de aprilie 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite