Comerţul domină topul cifrelor de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

un oarecare reviriment în primele cinci luni ale anului, cel puţin aşa reiese din datele publicate, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).Datele contabile,

un oarecare reviriment în primele cinci luni ale anului, cel puţin aşa reiese din datele publicate, ieri, de către Institutul Naţional de Statistică (INS).

Datele contabile, supraapreciate
Preşedintele Uniunii Generale a Industriaşilor Români (UGIR-1903), Ioan Cezar Corâci, spune că primele cinci luni ale anului 2006 marchează o anumită perioadă de stabilitate a economiei, în perspectiva apropiatei integrări a României în UE. "S-a produs o anumită predictibilitate", este de părere preşedintele Confederaţiei patronale UGIR-1903. Totuşi, o majorare de 4,2% a cifrei de afaceri "este o supraapreciere a realităţii, care iese din cifrele contabile", afirmă Corâci. El spune că doar câteva ramuri - printre care construcţia de maşini, industria electrotehnică şi domeniul IT - au avut parte de vânzări în creştere, fără a fi însă spectaculoase. "Or, aceste domenii nu pot susţine o asemenea majorare a cifrei de afaceri, raportată de INS, în timp ce majoritatea industriei nu înregistrează performanţe", conchide preşedintele UGIR-1903. El dă exemplul negativ al industriei textile, care este afectată de aprecierea peste măsură a monedei naţionale.

Construcţiile, pe val
Domeniul construcţiilor este în creştere, în continuare, datele INS indicând o majorare cu 15,8% a valorii lucrărilor în primele cinci luni ale lui 2006, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Marin Cristea, directorul general al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), este de părere că sporul de care are parte sectorul construcţiilor este urmarea firească a modului în care au fost pregătite investiţiile. "Acestea sunt efectele proiectelor începute în urmă cu un an", ne-a declarat Cristea. Totodată, şi deblocarea unor mari proiecte de infrastructură, cum este cazul Autostrăzii Transilvania ori finalizarea unor tronsoane din Autostrada Soarelui, au avut o contribuţie semnificativă la această creştere. Nu în ultimul rând, efectele inundaţiilor de anul trecut au fost acoperite parţial prin alocarea unor fonduri în infrastructură.

Integrarea creşte cererea de servicii de transport aerian
Potrivit datelor comunicate de INS, serviciile de piaţă au mers mai bine în intervalul analizat, cifra de afaceri indicând o creştere cu 8,4%. Paula Ardelean, directorul de marketing al companiei Carpatair, ne-a declarat că serviciile de transport aerian au înregistrat o creştere din ianuarie până în mai, atât pe rutele interne, cât şi externe. "Toţi transportatorii aerieni au avut creşteri de 12-15% ale cererii în primele cinci luni", explică Ardelean. Reprezentantul companiei spune că cererea se va majora în continuare, mai ales după 1 ianuarie 2007.

Mâncarea, băutura şi ţigările s-au vândut cel mai bine
Vânzările de alimente, băuturi şi tutun în primele cinci luni ale anului s-au majorat cu 32,7%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. "Aici trebuie luate în calcul creşterile de accize, taxe şi impozite, care au mărit preţul acestor produse. Practic, populaţia nu a consumat mai mult, ci a cumpărat mărfuri mai scumpe", explică Ioan Cezar Corâci.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite