Comerţul cu alimente a înregistrat un deficit-record de 1,57 miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul din comerţul agroalimentar a atins în 2006 nivelul record de 1,57 miliarde de euro. Românii au mâncat anul trecut alimente din import în valoare de 2,4 miliarde de euro, în timp ce

Deficitul din comerţul agroalimentar a atins în 2006 nivelul record de 1,57 miliarde de euro. Românii au mâncat anul trecut alimente din import în valoare de 2,4 miliarde de euro, în timp ce exporturile nu au fost decât la o treime din importuri. Există însă şi o veste bună: ritmul de creştere al exporturilor de alimente româneşti a fost de 26,8%, în timp ce importurile au crescut cu numai 19,9%. Potrivit preşedintelui Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, abia pe termen mediu ne putem aştepta la o reducere a deficitului. "România nu are o tradiţie a exportului de produse alimentare, s-a produs pentru piaţa internă. Deficitul actual de produse alimentare nu e un semnal de alarmă şi poate fi considerat chiar un deficit bun", a explicat pentru Adevărul Ion Ghizdeanu. În 2007 există şanse ca deficitul din comerţul cu alimente să se menţină sub două miliarde de euro, dat fiind că 2006 a fost un an agricol bun, iar răspunsul în exporturi se reflectă anul următor. Dimensiunea importurilor are la bază şi "aprecierea leului faţă de euro şi dolar, care a determinat ca preţurile mărfurilor de import să fie mai avantajoase", explică Daniel Lică, specialist în politici de piaţă în cadrul Ministerului Agriculturii.

Carnea de porc, ponderea cea mai mare în importuri

Ponderea cea mai mare în valoarea importurilor o are carnea de porc: 13,5%. Importurile sunt făcute în special de procesatori, pe fondul insuficienţei ofertei interne. Ţigările şi tutunul fac aproape 11% din importuri. Importăm zahăr de 160 milioane de euro, concentrate de cola şi citrice de 111 milioane de euro, carne de pasăre de 91 milioane de euro, hrană pentru animale de 73 milioane de euro. Exportăm bovine vii în valoare de 75 milioane de euro şi importăm carne de vită de 56 milioane de euro. Importăm citrice şi banane de peste 110 milioane de euro, dar şi peşte congelat, alcool etilic, produse de patiserie de câte 40 milioane de euro. Într-un singur an, importul de vin a crescut de 15 ori, de la 46.000 tone la 713.000 tone, ceea ce îndreptăţeşte temerile producătorilor interni. Animalele vii, seminţele de floarea-soarelui şi grâul fac 44% din valoarea exporturilor. România exportă ulei de floarea-soarelui şi soia, porumb, seminţe de rapiţă, dar şi miere şi brânzeturi. Oficialii CNP se aşteaptă la îmbunătăţirea exportului, odată cu valorificarea internă a produselor vegetale şi exportul de produse animale şi procesate. "Deficitul va scădea şi pe fondul adoptării tarifului vamal comun, ceea ce va descuraja importurile din state non-UE, dar şi ca urmare a restituţiilor la export - măsuri de sprijin pentru livrări în state terţe la o serie de produse alimentare", explică Daniel Lică.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite