Comenzile pentru industria germană au avut cea mai mare cădere din ultimii aproximativ trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ordinele de achiziţie pentru bunurile şi mărfurile produse companiile germane au căzut în noiembrie la cel mai mic nivel al ultimilor aproximativ trei ani, pe fondul agravării problemelor în economia europeană, şi a scăderii cererii la nivel global. Cifrele confirmă estimările pesimiste cu privire la economia Germaniei, care dau ca probabilă o reducere a ratei de creştere economică de la nivelul de 3% în 2011 la circa 0,5% pentru

Indicele Germany Manufacturing Orders – care urmăreşte evoluţia lunară a acestor date, a scăzut în noiembrie cu 4,8% sub nivelul înregistrat cu o lună în urmă, când a marcat o creştere de 5%. Scăderea din noiembrie este cea mai amplă corecţie înregistrată de acest indicator din ianuarie 2009 până în prezent. Scăderea a fost semnificativ mai profundă decât cea estimată de analiştii chestionaţi de Bloomberg, care estimau un minus de doar 1,8%.

Scăderea comenzilor pentru industria germană este un efect al agravării crizei europene, care pune sub semnul întrebării chiar perspectivele de revenire ale economiei globale. Iar aceste temeri au lovit puternic în exporturile germane, care este al doilea mare exportator mondial. “Este deja destul de clar că până şi rezistenta economie a Germaniei se îndreaptă acum spre recesiune” a declarat pentru Bloomberg Jennifer McKeown, unul dintre economiştii diviziei londoneze a renumitei case de consultanţă financiară Capital Economics. “Ordinele pentru bunurile produse de industria germană se află în mod clar pe un trend descendent, aşa cum se întâmplă dealtfel şi cu producţia industrială” a adăugat acesta.

Indicatorul care urmăreşte evoluţia ordinelor de achiziţie realizate de companiile din statele membre ale zonei euro a scăzut în noiembrie cu 4,1% faţă de luna octombrie, când evoluţia a fost inversă, indicatorul respectiv înregistrând o apreciere de 8,2%.  În acelaşi timp, ordinele venite de la companiile originare în statele din afara zonei euro au înregistrat o scădere peste 10%, în timp ce ordinele provenind de pe piaţa locală au scăzut cu 1,1%.

Şi economia germană pare a se îndrepta tot mai hotărât pe panta recesiunii economice

Potrivit unor studii publicate în cursul lunii trecute de cele două institute care oferă consultanţă Cancelarului Angela Merkel, rata de creştere economică a Germaniei se va diminua considerabil în acest an, ca urmare a scăderii accentuate a cererii provenite din partea principalilor săi parteneri comerciali europeni.

Astfel, potrivit insitutului IfW cu sediul în Kiel, creşterea economică a Germaniei se va situa anul acesta în jurul nivelului de 0,5%, cu mult sub cea înregistrată în 2011, care este estimată a se situa la un nivel de aproximativ 2,9%. Potrivit celui de-al doilea institut de cercetare german, RWI, cu sediul central în Essen, rata de creştere economică va decelera de la 3% în 2011 la 0,6% în 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite