Combustibilii centralelor vor dicta preţul încălzirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De cealaltă parte vor fi consumatorii dependenţi de centralele pe gaze naturale sau păcură, unde costurile sunt mult mai mari. În plus, măsura luată de Executiv se dovedeşte benefică pentru

De cealaltă parte vor fi consumatorii dependenţi de centralele pe gaze naturale sau păcură, unde costurile sunt mult mai mari. În plus, măsura luată de Executiv se dovedeşte benefică pentru primăriile bogate, care au bugete consistente în vederea asigurării subvenţiei, şi defavorizează primăriile mai sărace. "Pentru primăriile mai puţin bogate va fi greu. De exemplu, noi vom renunţa la anumite proiecte de investiţii pentru a asigura cota parte din consumul populaţiei", ne-a declarat primarul oraşului Bucecea, judeţul Botoşani, Adrian ţămpău.

Agentul termic se va scumpi odată cu păcura
Imposibilitatea primăriilor de a-şi onora chiar şi în prezent obligaţiile se resimte şi în localitatea Brad, unde furnizorul de agent termic - Acvalor Brad - are de recuperat circa 23 miliarde de lei vechi. şi asta în condiţiile în care tot bugetul primăriei este de circa 30 miliarde de lei. Inginerul-şef Sorin Leucean, din cadrul Centralei Acvalor, spune că preţul local de referinţă al Gcal va ajunge la o valoare de circa 130-140 RON, faţă de 107,5 RON, preţul naţional. "În condiţiile în care noi folosim păcură, iar preţul pe plan internaţional al acestui combustibil este în creştere, estimăm că factura la întreţinere va creşte cu 20-30% faţă de cea de anul trecut, care s-a cifrat la circa 170-200 RON, pentru un apartament cu două camere", ne-a declarat Leucean.

Centralele pe cărbune sunt cele mai râvnite
Aceeaşi majorare de circa 30% a facturii la întreţinere se va resimţi şi la nivelul judeţului Constanţa. Dan Juverdeanu, reprezentantul centralei Detacan Cernavodă, ce utilizează abur tehnologic pentru producerea agentului termic, spune că, în ceea ce priveşte preţul Gcal, acesta va rămâne neschimbat în 2006, însă cresc costurile cu transportul şi distribuţia. Acolo unde reţeaua de termoficare depinde de o centrală pe cărbune sau apă geotermală, factura la consumatorul final va creşte în medie cu 10%. Cei mai afectaţi vor fi locuitorii din judeţul Vâlcea, racordaţi la centralele de la Horezu sau Olăneşti, ce funcţionează pe bază de combustibil lichid uşor. Factura pentru un apartament cu două camere urmează să fie, aici, mai mare cu 50%.

Bucureştenii vor plăti cu peste 15% mai mult
La nivelul Capitalei, preţurile agentului termic vor creşte cu peste 15%, susţine Emilian Mateescu, director în cadrul ELCEN Bucureşti. "În condiţiile în care 80% din consumul total de combustibil provine din import, iar în proporţie de 75-78% tariful de producţie se reflectă în preţ, nu ne putem aştepta la scăderi", ne-a precizat Mateescu. Potrivit acestuia, dacă acolo unde centralele sunt pe cărbune, majorarea nu va fi foarte mare, în condiţiile în care preţul este relativ stabil, valoarea de pe piaţa românească a păcurii şi a gazului natural depinde în cea mai mare măsură de cotaţiile internaţionale. "În condiţiile în care, pe plan internaţional, păcura şi petrolul cresc constant, este imposibil să ne aşteptăm la o scădere a tarifului la agentul termic", a conchis Mateescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite