Combinatele chimice nu renunţă la gazele ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronatele şi sindicatele din industria chimică şi petrochimică autohtonă vor picheta, trei zile la rând, Ministerul Economiei şi Guvernul. Firmele din industria îngrăşămintelor presează autorităţile pentru a primi, în continuare, gaze numai din producţia internă. Măsura ar afecta, însă, consumatorul casnic.

Ieri, patronatele şi sindicatele din industria chimică şi petrochimică au cerut autorităţilor să prelungească, din nou, una dintre facilităţile care, potrivit acestora, a ajutat la păstrarea a peste 10.000 de locuri de muncă. Şi pentru a mări presiunea, organizaţiile au anunţat, la pachet cu cererea, şi pichetarea sediului Ministerului Economiei şi al Guvernului pentru trei zile, începând de astăzi.

Concret, patronatele consideră că este absolut necesară prelungirea prevederilor Legii 332/2010. Actul normativ - iniţial, ordonanţă de urgenţă - prevedea ca, în perioada iunie 2009-octombrie 2010, furnizarea gazelor naturale pentru consumatorii cu statut de întreruptibil să se facă numai din producţie internă. Acum, patronatele cer a doua prelungire a termenului, respectiv până la 31 martie 2011.

Argumentul patronatelor

Reprezentanţii producătorilor din industria chimică spun că această măsură a contribuit decisiv la salvarea firmelor de îngrăşăminte în actualul context economic.

Potrivit acestora, recesiunea a dus la scăderea substanţială a preţului produselor finale şi s-a ajuns la situaţia în care cheltuielile de producţie erau cu mult peste preţurile finale. Patronatele dau exemplul combinatelor din grupul InterAgro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, care au fost oprite de două ori în intervalul septembrie 2008-mai 2009.

Facilitatea guvernamentală i-a permis lui Niculae să primească gaze la aproape jumătate din preţul celor de import şi, astfel, „să menţină integral peste 10.000 de locuri de muncă şi acordarea salariilor tuturor angajaţilor", după cum transmit patronatele.

Consiliul Concurenţei a fost de acord, la acel moment, cu măsura legislativă, condiţionând aplicarea acesteia la toţi consumatorii cu statut de înreruptibil.

Consumatorul casnic plăteşte

Guvernul are de ales, în acest moment, între două variante: fie sprijină firmele de îngrăşăminte chimice şi, teoretic, economia, fie ieftineşte factura populaţiei.

Cu cât permite indutriei chimice să folosească mai mult gaz din producţia internă, cu atât îi rămâne mai puţin consumatorului final, în al cărui coş se vor găsi mai multe gaze de import, la preţ dublu.

În centrul lobby-ului pentru prelungirea facilităţii este grupul InterAgro, cel mai mare producător de îngrăşăminte chimice. Doar că 85% din producţia mamutului industrial merge la export. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite