Codul Fiscal, modificat din nou prin ordonanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul ocoleşte iarăşi parlamentul atunci când schimbă legile fiscale ale ţării Codul Fiscal va fi modificat din nou! Deşi schimbările nu vor fi majore, guvernul va încălca, încă o

Guvernul ocoleşte iarăşi parlamentul atunci când schimbă legile fiscale ale ţării

Codul Fiscal va fi modificat din nou! Deşi schimbările nu vor fi majore, guvernul va încălca, încă o dată, legea. De data aceasta, autorităţile dau vina pe Bruxelles.

Ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat, ieri, că Executivul nu va modifica substanţial Codul Fiscal din 2009, menţinând impozitele fundamentale. El a spus că joi (n.r.- ieri) ar fi fost ultima zi în care guvernul putea trimite parlamentului spre aprobare proiectul de modificare a Codului Fiscal. Potrivit ministrului, una dintre modificările ce urmează să fie aduse însă Codului Fiscal se referă la impozitul pe dividende.

Impozitul pe dividende, 10% pe linie

Acesta va fi uniformizat la cota de 10%, atât pentru rezidenţi, cât şi pentru nerezidenţi. Acum, dividendele acţionarilor interni care deţin sub 15% din acţiuni se taxează la sursă cu un impozit final de 10%. Acelaşi impozit este însă de 16%, dacă acţionarul este nerezident (n.r.- cu domiciliul în străinătate). Întrebat despre modalitatea prin care va modifica Codul Fiscal, astfel încât să fie inclusă această prevedere, Vosganian a indicat ordonanţa de urgenţă.

El a spus că apelează la această soluţie, întrucât rezolvarea acestei probleme a fost "cererea expresă a Comisiei Europene". Graba cu care se doreşte modificarea Codului Fiscal, prin ordonanţă, evitându-se parlamentul, nu se justifică însă, atât timp cât ministrul Vosganian nu a putut indica cu precizie data de la care va intra în vigoare prevederea respectivă.

"De la 1 iulie sau de la 1 ianuarie (n.r. - 2009)", a răspuns ministrul pentru "Adevărul". Potrivit legislaţiei, Codul Fiscal nu poate fi schimbat decât printr-o lege, aprobată de parlament cu şase luni înainte de intrarea ei în vigoare. Până acum, guvernul a mai modificat însă de trei ori Codul Fiscal prin ordonanţă de urgenţă.

În ceea ce priveşte celelalte modificări ce ar putea fi aduse Codului Fiscal, Vosganian nu le-a enumerat concret. "Vor mai fi ceva schimbări la impozitul pe teren, la cel pe maşini, nimic semnificativ", a spus el.

Referindu-se la majorările succesive ale preţului carburanţilor, ministrul a spus că preţurile practicate de Petrom reprezintă o "sfidare". Potrivit acestuia, gazele s-au scumpit însă în România cu doar 6%, faţă de 70%, la nivel mondial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite