Codul CAEN se măreşte cu 106 noi domenii de activitate
0Viitoarea Clasificare a Activităţilor din Economia Naţională (CAEN) va suferi o serie de modificări cu anumite implicaţii fiscale. Noua structură a codului CAEN va permite evidenţierea unor
Viitoarea Clasificare a Activităţilor din Economia Naţională (CAEN) va suferi o serie de modificări cu anumite implicaţii fiscale. Noua structură a codului CAEN va permite evidenţierea unor activităţi, mascate acum, în categorii clare şi distincte. Totodată, detalierea acestora va clarifica sursa de provenienţă a câştigurilor.
"O clasificare mai amănunţită ar putea evidenţia mai bine de unde provin profiturile firmelor, dar în acelaşi timp ar putea conduce la preluarea de către companii a mai multor coduri CAEN, pentru a fi acoperite la controalele fiscului", explică Gabriel Biriş, partener la casa de avocatură Biriş&Goran. Asta pentru că o societate care realizează câştiguri dintr-o activitate pe care n-o are riscă să-i fie confiscate veniturile.
În urma modificării structurii codului CAEN, vor exista o serie de implicaţii fiscale la nivelul microîntreprinderilor care realizează activităţi de consultanţă şi management. Potrivit noului Cod Fiscal, microîntreprinderile pot opta pentru impozitul de 3% pe cifra de afaceri, în loc de impozitul pe profit de 16%, dacă realizează mai puţin de 50% din cifra de afaceri din activităţi de consultanţă şi management. "O detaliere mai amănunţită a CAEN va da posibilitatea unora să se reorienteze astfel încât să rămână în categoria microîntreprinderilor", spune Gabriel Sincu, expert în fiscalitate la RSM Haarmann Hemmelrath.
În primă instanţă, se va merge pe buna-credinţă, dar controalele fiscale vor trebui să verifice la nivel de factură activităţile de consultanţă.
Activităţile de întreţinere şi reparaţii, identificate separat
Spre exemplu, activitatea de întreţinere şi reparaţii era "mascată" până acum în clasele de producţie. Potrivit lui Gheorghe Constantinescu, directorul Direcţiei Registrului Statistic al Întreprinderilor din cadrul INS, măsura este necesară pentru că există ţări care performează doar în domeniul reparaţiilor, fără a avea şi producţie. Astfel, datele statistice aferente unei clase de producţie pot induce senzaţia ca există producţie când, de fapt, sunt realizate doar activităţi de întreţinere şi reparaţii. În viitoarea clasificare a activităţilor CAEN va fi introdusă o diviziune nouă, care va cuprinde Activităţi de reparare, întreţinere şi instalare a maşinilor şi echipamentelor.
Comerţul din pieţe şi chioşcuri, în detaliu
Zona de comerţ cu amănuntul va fi suficient de mult detaliată, explică Gheorghe Constantinescu. Spre exemplu, comerţul cu amănuntul efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe va fi detaliat, evidenţiindu-se separat comerţul cu produse alimentare, cu textile şi cu îmbrăcăminte etc.
Un alt exemplu vizează crearea unei divizii noi aferente serviciilor-suport. Aici se vor încadra societăţi comerciale care au preluat, prin externalizare, anumite activităţi, precum secretariatul, fotocopierea şi pregătirea documentelor etc.
Actuala clasă 0113 (Cultivarea nucilor şi a plantelor pentru mirodenii) se "sparge" în opt noi clase: cultivarea strugurilor, a fructelor citrice, a frunctelor seminţoase şi sâmburoase, oleaginoase, a fructelor pentru băuturi.
Dezvoltatorii imobiliari, în clasă separată
Noul CAEN va corecta o eroare care s-a perpetuat şi a fost recunoscută şi la nivel european. Astfel, dezvoltatorii imobiliari - societăţile comerciale care se ocupă de dezvoltare şi promovare imobiliară -, care erau până acum încadrate eronat la Tranzacţii imobiliare (7011), trec la Construcţii (4110, în noul CAEN).
Preschimbările codurilor activităţilor se va face treptat
Astfel, activităţile care au crescut ca importanţă în economie sunt evidenţiate separat, unele sunt recodificate, altele, cu importanţă diminuată, agregate. Trendul general este însă cel al detalierii, noul CAEN urmând să aibă 618 clase, în loc de 512, câte sunt în prezent. "Societăţile comerciale nu vor trebui să se perinde toate pe la Registrul Comerţului, pentru a-şi preschimba codurile activităţilor", a declarat pentru Adevărul Eugen Ghiulea, director general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Preschimbările se vor face treptat. Va exista un tabel de corespondenţă între cele două clasificări ale activităţilor firmelor cuprinzând vechile şi noile coduri şi denumiri. Dacă o clasă se va "sparge" în mai multe, societatea va trebui să aleagă obiectul de activitate principal.
Potrivit lui Gheorghe Constantinescu, circa 45.000 de societăţi comerciale vor face obiectul unei anchete statistice dedicate actualizării Registrului Statistic al Întreprinderilor pentru stabilirea, în urma detalierilor din CAEN, a obiectului principal de activitate.
Nomenclatorul european al activităţilor se aplică din 2008
Modificarea nomenclatorului CAEN se face simultan cu modificarea nomenclatorului european (NACE). "Operaţiunea 2007", cum a fost denumit acest proces are ca scop mărirea convergenţei între sistemele de clasificări nord-americane şi cele europene, dar şi adaptarea acestora la evoluţiile din economie. Noul nomenclator al activităţilor din cadrul UE NACE Rev.2 va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE până la sfârşitul anului, dar va intra în vigoare la 1 ianuarie 2008. Institutele Naţionale de Statistică din statele membre vor avea astfel un an ca să actualizeze Registrele Statistice de Întreprinderi potrivit noilor coduri de activitate.