Codaşi la absorbţia de fonduri UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România continuă să fie pe ultimul loc în Europa Centrală şi de Est la accesarea banilor europeni, cu o rată de absorbţie de 7%. România înregistrează cele mai slabe performanţe exact pe segmentele care beneficiază de cele mai mari alocări financiare, respectiv transporturi şi mediu.

România a obţinut până la sfârşitul anului trecut plăţi efective de numai 1,5 miliarde euro din bugetul total de 23,3 miliarde euro disponibil în perioada 2007-2013 prin şapte Programe Operaţionale, arată un studiu al companiei de audit şi consultanţă KPMG. Astfel, rata de absorbţie a fondurilor europene este de numai 7%, cea mai mică din Europa Centrală şi de Est.

La nivel regional, în cele 10 ţări care au aderat la Uniunea Europeană după 2004, rata plăţilor efective este de 17%. Letonia are cele mai bune performanţe, cu un procentaj de 30%, urmată de Lituania (30%), Slovenia (27%), Cehia (26%), Estonia (21%), Slovacia (17%), Ungaria şi Polonia (16% fiecare) şi Bulgaria (10%).

Contracte abandonate

România a reuşit să depăşească Bulgaria în clasamentul contractelor, reuşind în perioada 2007-2010 să obţină promisiuni pentru 10,4 miliarde euro din fondurile disponibile, adică un procentaj de 45%, faţă de 37% pentru vecinii de la sud de Dunăre. Iar asta pentru că din cauza crizei, mulţi dintre cei care au semnat contracte nu au mai avut capacitatea de a asigura cofinanţarea proiectelor. Rata fondurilor contractate de România este însă de asemenea sub media regiunii, de 53%, reiese din studiul KPMG .

România a înregistrat cele mai slabe performanţe în privinţa plăţilor efective obţinute prin Programele Operaţionale (PO) Transport şi Mediu, care au alocate cele mai mari sume. Totuşi, cu excepţia PO Transporturi şi PO Creşterea Competitivităţii Economice, autorităţile au reuşit să încheie contracte care acoperă cel puţin 43% din bugetul total alocat în toate celelalte sectoare majore.

OBIECTIVE

Autorităţile se aşteaptă ca gradul de absorbţie de fonduri europene să ajungă până la finalul lui 2011 la 25%, adică mult mai mult decât a atras România în ultimii patru ani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite