Cod roşu pentru creditele în franci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în raport cu leul şi îi afectează pe cei care au de plătit rate în moneda exotică. Temerile investitorilor privind extinderea crizei datoriilor în Europa au dus ieri francul elveţian la 3,7187 lei. Analiştii se aşteaptă la o scumpire şi mai accentuată a valutei exotice.

Criza datoriilor suverane care ameninţă să afecteze tot mai multe ţări din Europa, dar şi Statele Unite ale Americii, îi alungă pe investitorii din întreaga lume spre francul elveţian, considerat cel mai sigur activ în perioade de turbulenţe economice. Francul elveţian a înregistrat ieri un nou maxim istoric în raport cu euro, Banca Centrală Europeană anunţând o referinţă de 1,1485 franci/euro. Implicit, Banca Naţională a României, care calculează indirect cursul leu/franc, a cotat valuta la 3,7187 lei. Acesta este un nou nivel-record al cursului şi se situează cu peste trei bani faţă de cel de vineri.

Francul s-a scumpit în ultimii trei ani cu aproape 70% şi cu peste 8,5% de la începutul acestui an. Cei mai afectaţi de scumpirea francului sunt românii care s-au împrumutat în 2007-2008 în valuta exotică profitând atunci de dobânzile mult mai mici comparativ cu cele la euro sau lei. Între timp, băncile au scos din ofertă creditele în franci, având în vedere riscurile pe care le presupun împrumuturile în această valută.

Restanţele au explodat

Românii aveau de rambursat la finele lunii mai credite în franci elveţieni, cu preponderenţă împrumuturi imobiliare cu scadenţa pe termen lung, în valoare de echivalentul a aproape 3,2 miliarde de euro. Suma reprezintă 13,5% din întregul portofoliu de credite acordate de băncile comerciale populaţiei. Odată cu scumpirea francului, cumulată cu celelalte efecte negative ale crizei asupra populaţiei, românii nu şi-au mai putut achita la timp ratele, iar restanţele au înregistrat o creştere semnificativă. La finele lunii mai, sumele restante la creditele în franci se ridicau la aproape 250 milioane de euro, valoarea fiind mai mare cu 170% faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut.

Analiştii financiari se aşteaptă ca francul să devină tot mai puternic în următoarea perioadă în raport cu celelalte valute. Economiştii ING anunţau recent că euro ar putea coborî până la 1,1 franci în a doua jumătate a anului. Automat, francul va creşte şi mai mult în raport cu moneda naţională. La un euro de 1,1 franci, respectiv 4,25 lei, cursul va ajunge la Bucureşti la 3,86 lei pentru un franc. Dacă euro va creşte şi el în raport cu moneda naţională, valuta exotică va fi cotată şi mai sus pe piaţa românească. Astfel, este de aşteptat ca şi mai mulţi români să nu-şi mai poată rambursa creditele, iar nivelul restanţelor să cunoască o creştere şi mai accentuată.

Aurul, tot mai scump

La fel ca şi francul, aurul este văzut ca activ de refugiu în perioadă de criză. Astfel, preţul aurului a atins ieri un nou record istoric, peste 1.600 de dolari pe uncie. Banca Naţională a României a cotat ieri gramul de aur la 155,9447 lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite