Cod roşu în industrie: ruşii de la Mechel vând tot din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru combinate siderurgice din ţara noastră sunt scoase la vânzare de către concernul rus, împreună cu alte 10 unităţi din Europa şi Rusia. Dacă transferurile nu vor reuşi, viitorul este incert pentru aproape 6.000 de români.

Ieri s-au confirmat zvonurile care circulă de mai multă vreme în sectorul metalurgic, potrivit cărora Mechel ar putea renunţa la combinatele din România. Cotidianul rus „Kommersant" a anunţat că producătorul de oţel scoate la vânzare 14 întreprinderi deţinute în mai multe state din Europa de Est, inclusiv patru combinate din ţara noastră. În cazul României, este vorba despre unităţile din Târgovişte, Câmpia Turzii, Buzău şi Brăila.

Motivul este unul de ordin „tehnic" - nevoia de bani pentru a putea plăti o parte din datoriile de peste nouă miliarde de dolari ale concernului, dar efectele acestei decizii pot fi dramatice pentru familiile de români care sunt practic dependente de aceste uzine.

Potrivit presei din Rusia, grupul rusesc Mechel speră să obţină în total, din vânzarea activelor expuse astfel la vânzare, între 2,5 şi 3,3 miliarde de dolari.

Pentru cele patru unităţi de producţie deţinute în România cei de la Mechel cer un preţ de doar 150 de milioane de dolari. Astfel, pentru combinatul Câmpia Turzii cer 33 de milioane de dolari, pentru Mechel Târgovişte - 46 de milioane de dolari, pentru Ductil Steel - 39 de milioane de dolari şi pentru Laminorul Brăila - 32 de milioane de dolari.

Siderurgiştii, în alertă maximă

Vestea posibilei retrageri a ruşilor din România a căzut ca un trăsnet pentru siderurgişti, iar reprezentanţii acestora, reuniţi în federaţia sindicală Metarom, au avut aseară, la Braşov, o şedinţă de urgenţă. Înainte de a intra în această şedinţă, preşedintele Metarom, Mircea Scîntei, a declarat pentru „Adevărul" că sindicaliştii din siderurgie sunt în alertă maximă şi că viitorul celor aproape 6.000 de salariaţi din unităţile Mechel depinde de natura tranzacţiilor anunţate.

„Am înţeles că sunt scoase la vânzare active, adică utilaje, echipamente, instalaţii, şi atunci cu greu se pot invoca obligaţii faţă de angajaţi. Ce putem spune acum este că legea protejează salariaţii la vânzarea în tot sau în parte a întreprinderii, dar dacă e vorba doar de active, va fi mai greu. Oricum, noi suntem extrem de atenţi la tot ce se întâmplă şi dacă va fi încălcat în vreun fel contractul colectiv s-ar putea să trecem la acţiune", ne-a declarat liderul sindical. El a mai precizat că oraşele în care sunt amplasate unităţile Mechel sunt monoindustriale, oamenii depind de acestea, şi „orice reducere de personal creează bombe sociale".

Aşteptare încordată la Buzău

La Ductil Steel Buzău, una dintre cele patru întreprinderi din România propuse de Mechel spre vânzare, peste 800 de muncitori aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce se va întâmpla. Unii lucrează aici de peste 30 de ani şi refuză să ia în calcul scenariul închiderii fabricii, în cazul în care nu se va găsi un cumpărător.

Curtea este plină cu plase sudate, iar autotrenurile fac coadă la poartă pentru a fi încărcate. Un număr de 806 buzoieni lucrează, la program normal, pe un salariu mediu de aproape 2.000 de lei. Aparent, locul lor de muncă este sigur, argumentul fiind acela că după un prim val cu 80 de disponibilizări a fost anulată cea de-a doua etapă aflată în planul de restructurare, datorită volumului mare de comenzi, în special pentru plasă şi sârmă zincată. Vestea plecării ruşilor de la conducerea uzinei circulă de mai multă vreme printre salariaţii de la Ductil Steel.

„Au adus tot grupul în pierdere şi ne-au băgat şi pe noi în această oală. Fabrica din Buzău a avut profit de 15 milioane de euro în 2008, la un an de la venirea ruşilor, şi după aia am ajuns numai pe pierderi. Din profitul nostru au investit în uzina din Târgovişte, apoi au făcut credite, tot pe firma noastră, pentru a moderniza Oţelu Roşu, iar acum noi am fost daţi în judecată de creditori", ne-a declarat Gheorghe Botică, preşedintele Sindicatului Ductil.

SURPRIZĂ Mechel analizează posibilitatea mutării producţiei din România în Republica Moldova

Limba rusă, clauză la contractul colectiv

Starea de spirit printre muncitorii de la Ductil Steel este contradictorie. Pe de o parte s-ar bucura să scape de patronii ruşi, extrem de dificili, dar pe de altă parte au temerea că o eventuală eşuare a vânzării s-ar solda cu închiderea fabricii.

„Toată lumea se roagă să plece aceşti patroni, pentru că au gestionat foarte prost întreprinderea. Au o mentalitate comunistă, iar la ei omul e obligat să muncească fără să emită pretenţii. La primele negocieri ajunseseră să impună angajaţilor să înveţe limba rusă, dar noi am combătut-o, bineînţeles. Probabil, acum vor să plece şi eventual să le rămână şi nişte sume frumuşele numai pentru ei, fiindcă presupun că vor 32 de milioane de dolari doar pentru ei, fără să ia în calcul şi achitarea datoriilor. E dubios să vândă aşa de ieftin o fabrică pe care au dat la cumpărare 120 de milioane de euro", ne-a mai spus liderul sindical.

Au cumpărat ieftin, vor să vândă scump

Cel mai mare şi cel mai dotat combinat pe care grupul rus Mechel îl deţine în România, cel de la Târgovişte, s-ar putea vinde cu 46 de milioane de euro. Dacă ruşii vor duce la îndeplinire acest vis, tranzacţia s-ar putea dovedi cea mai păguboasă afacere pentru statul român, care a vândut în 2002 combinatul de la Târgovişte cu doar două milioane de dolari, sub garanţia achitării datoriilor către stat pe care le avea la acea vreme societatea.

Primarul municipiului Târgovişte, Gabriel Boriga, crede că vânzarea combinatului nu este tocmai o idee bună. „Pentru Târgovişte ar fi un dezastru social să se vândă Mechel. Din punctul meu de vedere, este foarte greu să se găsească un finanţator să preia patrimoniul Mechel.

L-au cumpărat cu două milioane de dolari, acum vor 46 de milioane", ne-a declarat primarul Târgoviştei.

„Numai piesele de schimb de prin magaziile din combinat, rulmeţi, bronzuri ar depăşi valoarea de două milioane de dolari pe care au dat-o pe combinat", ne-a declarat, la rândul său, Gabriel Banu, lider sindical la Mechel Târgovişte. Au contribuit Iulian Bunilă şi Ionuţ Dima

"Pentru Târgovişte ar fi un dezastru social să se vândă Mechel. Este foarte greu să se găsească un finanţator să-i preia patrimoniul."
Gabriel Boriga primar Târgovişte

"Noi suntem extrem de atenţi la tot ce se întâmplă şi, dacă va fi încălcat în vreun fel contractul colectiv, s-ar putea să trecem la acţiune."
Mircea Scîntei preşedinte Metarom

Efecte în plan social şi pe orizontala afacerilor

Dacă Guvernul acordă o notă de trecere pentru Mechel, economiştii sunt îngrijoraţi de posibilele efecte în industrie şi în plan social ale plecării ruşilor. Guvernul a analizat în şedinţa de ieri dacă grupul metalurgic rus Mechel şi-a respectat angajamentele la combinatul din Câmpia Turzii. Concluzia a fost că sunt respectate toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare, a afirmat purtătorul de cuvânt al Executivului. „În perioada 2003-2007, cumpărătorul a respectat toate clauzele cuprinse în contractul de privatizare, iar monitorizarea postprivatizare a încetat", a spus oficialul.

Moscova, contaminată de criza europeană

Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării, spune că viitorul uzinelor Mechel depinde foarte mult de cumpărătorul acestora, dacă se va găsi unul. „Problema este cui le va vinde, dacă le vinde tot în Rusia sau unor occidentali. Sunt foarte rezervat privind investitorii est-europeni, pentru că nu au probat un management eficient şi nu au făcut investiţii", a spus Ionescu. La rândul său, Dan Matei Agathon, vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, afirmă pentru „Adevărul" că intenţia Mechel „denotă, pe de o parte, că valul crizei europene a ajuns şi la Moscova, iar pe de altă parte, privind la economia românească, nu se putea semnal mai prost decât acest anunţ de vânzare".

„Este nevoie de cineva capabil să asigure salariile angajaţilor şi rămânerea pe piaţă a unităţilor industriale. Ameninţate sunt nu numai miile de familii care depind de salariile respective, ci şi micile companii care trăiesc pe baza comenzilor şi a micilor servicii dezvoltate în jurul unităţilor Mechel din România, aşa încât un eşec al vânzării ar afecta mii de oameni şi ar periclita comunităţi întregi", a conchis liderul patronal.

Afacerile ruşilor de la Mechel în România

Grupul rusesc Mechel speră să obţină din vânzarea activelor scoase la vânzare între 2,5 şi 3,3 miliarde de dolari. Pentru patru uzine deţinute în România, cei de la Mechel cer un preţ de doar 150 de milioane de dolari, scrie presa rusă. Potrivit experţilor ruşi, preţul mic pentru activele din România şi celelalte state din regiune se datorează rezultatelor economice proaste şi faptului că acestea generează doar pierderi. Într-adevăr, niciuna dintre societăţile din România scoase la vânzare nu o duce bine. Spre exemplu, la Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii Târgovişte sunt 2.156 de salariaţi, iar pierderile celor două unităţi se ridicau la sfârşitul anului trecut la peste 31 de milioane de euro.

La Mechel Câmpia Turzii, unde lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, după ce 800 au fost concediaţi în această vară, pierderile s-au ridicat în 2011 la aproape 25 de milioane de euro. Zilele trecute s-au mai anunţat 800 de disponibilizări la Mechel Câmpia Turzii, vor mai rămâne doar paznicii. La Ductil Steel Buzău, unitate cu 1.362 de angajaţi, pierderile au fost cele mai mari, respectiv 32,8 milioane de euro. Reprezentanţii Mechel au anunţat încă de săptămâna trecută închiderea combinatului Ductil Steel Oţelu Roşu, acolo unde lucrează aproximativ 500 de angajaţi. Angajaţii de la Oţelu Roşu vor fi păstraţi fără a se confrunta cu perspectiva concedierilor. Laminorul Brăila a rămas cu puţin peste 500 de angajaţi, după ce anul acesta au fost concediaţi 164. Aici, pierderile au depăşit 30 de milioane de euro în 2011. Adina Vlad

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite