Clubul de la Roma avertizează: Criza resurselor se va accentua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza resurselor globale a venit deja, deşi omenirea nu vrea să vadă că am depăşit limitele, este una dintre concluziile dezbaterilor purtate zilele trecute de liderii din umbră ai economiei mondiale, la Bucureşti, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a Clubului de la Roma.

Evenimentul a marcat 40 de ani de la lansarea raportului „Limits to Growth", lucrare ce prezenta problemele cu care s-ar putea confrunta planeta în acest interval - epuizarea resurselor, creşterea populaţiei sau situaţia mediului.

Reuniunea a fost găzduită de Banca Naţională a României (BNR), iar la dezbateri au participat guvernatorul Mugur Isărescu şi câţiva din „greii" Clubului - Dennis Meadows, Jorgen Randers, Robert Peccei şi Călin Georgescu.  

„Principalele linii trasate în cadrul dezbaterilor au vizat faptul că nu poţi rezolva problemele prezente fără să ştii unde vrei să ajungi şi limitele finite ale resurselor planetei", a declarat pentru „Adevărul" Călin Georgescu, directorul executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă. El a adăugat că, din punctul său de vedere, în viitor ar trebui să se pună accent pe întărirea şi coordonarea relaţiei dintre ştiinţă şi politică.

„Ni s-a reproşat că prognozele noastre din 1972 nu s-au adeverit. Vă rog să reţineţi - nu încă!...Timp de 40 de ani am trăit din rezerve. Desigur, rezerve de apă, de pământ, de petrol, în general de resurse. N-am vrut să vedem că am depăşit limitele", a declarat Dennis Meadows, autorul lucrării „Limits to Growth", citat de Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, într-o opinie din „Ziarul Financiar". Mai mult, acesta a arătat că, în urmă cu 40 de ani, peste 70% din tranzacţiile valutare aveau ca scop operaţiuni comerciale. În 2007, spune Meadows, deşi tranzacţiile valutare au crescut enorm, depăşind de peste 14 ori PIB global, numai 3% aveau scop comercial, diferenţa de 97% constituind speculaţii, ceea ce arată că avansul economic şi-a pierdut sustenabilitatea.

„Capitalismul nu ne ajută"

Acum, la 40 de ani de la apariţia celebrei lucrări „Limits to Growth", care la vremea respectivă a creat o undă de şoc în toată lumea, liderii Clubului de la Roma au lansat raportul „2052: următorii 40 de ani globali", care trasează îngrijorările viitoare.

Cum va arăta lumea peste 40 de ani? Populaţia nu va creşte peste opt miliarde, femeile vor fi interesate mai mult de locul de muncă decât de a face copii, creşterea economică nu va fi de patru ori mai mare, cum cred unii analişti, ci de numai 2,2 ori, iar criza resurselor se va accentua. Toate acestea vor şubrezi sustenabilitatea creşterii economice, arată raportul „2052: următorii 40 de ani globali". Mai mult, consumul total îşi va încetini creşterea, el nu va putea fi susţinut, iar duşmanul cel mare al asigurării bunăstării va fi viziunea pe termen scurt, susţine Adrian Vasilescu.

„Ne poate ajuta capitalismul să schimbăm fluxul de investiţii? Nu. Capitalismul este făcut să aloce capitalul către cele mai profitabile proiecte, nu către ceea ce societatea are nevoie. Capitalismul nu va rezolva această problemă", a spus Jorgen Randers, în prezentarea raportului actual.  

Isărescu: reglementarea excesivă nu este bună

În cadrul dezbaterilor Clubului de la Roma, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a vorbit despre viitorul sistemului bancar internaţional şi a punctat că reglementarea excesivă a pieţelor financiare ar trebui evitată în urma crizei globale. „Pieţele financiare nu funcţionează perfect. Reglementarea este necesară, dar suprareglementarea nu este bună, după cum au dovedit anii '60 şi '70. A existat o tendinţă de suprareglementare. Această criză nu a fost determinată doar de un eşec al pieţelor, ci şi de eşecul guvernelor şi reglementatorilor. Cred că ar trebui să evităm suprareglementarea complexă", a spus Isărescu. 

"Capitalismul este făcut să aloce capitalul către cele mai profitabile proiecte, nu către ceea ce societatea are nevoie. ''
Jorgen Randers
membru al Clubului de la Roma

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite