Clienţii cu credite sunt lăsaţi în ofsaid de bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate că şi-au anunţat clienţii pe ultima sută de metri că trebuie să se prezinte în agenţii pentru modificarea contractelor de împrumut, băncile au tras ieri obloanele ca în fiecare weekend. Foarte mulţi români se plâng că au fost duşi de nas de angajaţii băncilor şi nu au primit nici până acum actele adiţionale. Ieri, majoritatea unităţilor bancare erau închise.

Băncile sunt obligate să modifice până mâine toate contractele de credit aflate în derulare în baza Ordonanţei 50/2010. Deşi au avut la dispoziţie 90 de zile pentru a-şi chema clienţii la ghişeu pentru semnarea actelor adiţionale, multe au trimis notificări pe ultima sută de metri sau nu au făcut-o deloc. O parte dintre clienţi s-au gândit ieri că mai au la dispoziţie două zile ca să treacă pe la bancă pentru modificarea contractelor. Numai că termenul-limită, 19 septembrie, a fost decalat cu două zile mai devreme de programul băncilor. Cele mai multe unităţi bancare sunt închise în weekend.

Doar sucursalele marilor bănci au program sâmbăta, de regulă, până la prânz. De asemenea, unităţile din centrele comerciale sunt deschise sâmbăta şi duminica. Totuşi, cum este cazul BRD, consilierii care se ocupă de modificarea contractelor nu au program în aceste zile. Doar Royal Bank of Scotland (RBS) şi Volksbank au decis să deschidă unităţi în acest weekend. Toate unităţile RBS sunt deschise astăzi între 9.00 şi 13.00, în timp ce o parte dintre agenţiile Volksbank au program între orele 9.00 - 17.30 sau 9.00 - 13.00. Programul unităţilor Volksbank este afişatul pe site-ul instituţiei. Ieri, la ghişeul unităţilor deschise erau, cu precădere, clienţii care au primit zilele trecute actele adiţionale şi care au venit să le semneze sau să le conteste. „Am venit să fac o notificare de refuz pentru că mi-au majorat semnificativ comisionul de administrare", spune un client BCR.

Clienţii sunt nemulţumiţi

Foarte mulţi români cu credite spun că au fost duşi de nas de angajaţii băncilor şi nu au primit nici până ieri actele adiţionale. „Deşi am trecut pe la bancă de mai multe ori în această săptămână, nu am primit încă niciun act adiţional. Ieri (n.r. - vineri), angajatul băncii mi-a spus că încă nu îl are şi să vin săptămâna viitoare. Numai că săptămâna viitoare va fi prea târziu şi se presupune că am acceptat tacit", povesteşte Andreea D., client Volksbank.

Număr-record de reclamaţii

Mulţi clienţi sunt nemulţumiţi că nu au fost notificaţi de bancă privind modificarea contractelor de credit, că nu au primit actele adiţionale nici până ieri sau că acestea conţin clauze abuzive. Cei care au citit cu atenţie actele adiţionale au putut observa că unele comisioane nu au fost eliminate, ci doar redenumite, sau că dobânzile fixe au fost transformate în variabile. O parte dintre ei au notificat băncile că nu sunt de acord cu modificările contractuale, prevederile Ordonanţei fiind interpretate în favoarea creditorului, şi chiar au reclamat instituţia bancară la Protecţia Consumatorului.
Clienţii băncilor din Cluj-Napoca au depus în ultima lună un număr-record de 60 de reclamaţii la Protecţia Consumatorului. Ei contestă faptul că băncile le cer să accepte tacit noile acte adiţionale, dar şi faptul că nu li se oferă documentul în vederea consultării, potrivit lui Mircea Radu, comisarul-şef adjunct de la Protecţia Consumatorului Cluj-Napoca. Şi la Iaşi, numărul reclamaţiilor făcute de clienţii băncilor a crescut semnificativ.

Peste 236 dintre acestea vizau perceperea comisionului de risc de către Volksbank. Astfel, Protecţia Consumatorului a amendat unităţile bancare Volksbank din Iaşi cu 185.000 de lei numai în ultima lună.

Nu semnezi, accepţi tacit!

Cei care nu semnează până mâine actele adiţionale la contractele de credit acceptă tacit prevederile înscrise în acesta. Actele nu pot să conţină alte prevederi în afara celor din Ordonanţa 50, însă băncile interpretează legea în favoarea lor şi întind capcane.

Au mai contribuit Radu Neag şi Cosmin Turcu

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite