Clădirile de birouri din Bucureşti, o afacere de milioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Indiferent de zona din Bucureşti în care sunt dezvoltate, afacerile cu spaţii de birouri continuă să aducă profit maxim în conturile marilor investitori, faţă de alte capitale europene. Pe

Indiferent de zona din Bucureşti în care sunt dezvoltate, afacerile cu spaţii de birouri continuă să aducă profit maxim în conturile marilor investitori, faţă de alte capitale europene. Pe termen mediu, însă, Capitala României nu va rămâne la fel de profitabilă ca acum, pentru că randamentele investiţiilor din domeniu vor scădea. Din acest motiv, cine vrea să construiască parcuri de afaceri pe teren românesc ar trebui să nu mai piardă timp, avertizează specialiştii.
Interesul manifestat de investitorii imobiliari pentru centrul şi nordul Bucureştiului a făcut ca Piaţa Victoriei să se contureze ca un puternic centru financiar şi de afaceri al oraşului. La prima vedere, preţurile ridicate ale terenurilor din aceste zone, care ating chiar şi 3.000 de euro/mp, ar putea să pară un impediment serios în calea unei afaceri rentabile. "Cu toate acestea, România oferă randamente foarte bune pe segmentul construcţiei de spaţii de birouri, comparativ cu alte capitale europene", explică analistul imobiliar Radu Zilişteanu. Într-adevăr, cu un randament de 9,5 pe acest segment, o investiţie într-o clădire de birouri din Bucureşti se poate recupera în aproximativ 11 ani. Asta, în timp ce pieţele imobiliare din fostele ţări comuniste Ungaria, Polonia şi Cehia nu permit amortizarea investiţiei mai devreme de 15 ani, precizează specialistul. Unul din principalii factori care avantajează România în această privinţă este forţa de muncă ieftină şi calificată. Cu aceste date, o afacere de succes în domeniu se construieşte cu 700-800 euro/mp şi se vinde cu 3.500-5.000 euro/mp.

Investiţiile migrează către zonele secundare
După ce nordul şi centrul Bucureştiului au atras ca un magnet banii investitorilor din domeniul imobiliar, o nouă tendinţă se conturează pe piaţa bucureşteană a clădirilor de birouri de clasă superioară. "Zonele semicentrale, precum Barbu Văcărescu, Domenii, Grozăveşti-Semănătoarea, Dimitrie Pompei-Pipera încep să devină interesante pentru spaţiile de birouri, atât în cadrul parcurilor de afaceri deja anunţate pe piaţă, cât şi pentru proiectele viitoare", ne-a declarat Alexandru Petrescu, director în cadrul companiei de consultanţă imobiliară Esop. Un astfel de exemplu este Anchor Plaza, o clădire de clasă A, localizată în zona vestică a oraşului. Investiţia urmează să fie finalizată în toamna acestui an şi deja există semnate contracte de pre-închiriere a spaţiilor de birouri.

Tranzacţii de zeci de milioane de euro
O tranzacţie considerată ca fiind de succes a fost parafată recent în Bucureşti, obiectul ei fiind clădirea Millennium Business Center, vândută pe 36,5 milioane euro. Cumpărătorul a fost fondul britanic de investiţii European Convergence Property Company, care este administrat de Charlemagne Capital, una dintre cele mai mari firme de pe piaţa londoneză. O altă vânzare "de milioane" a vizat complexul de birouri Charles de Gaulle Plaza, tranzacţie care s-a cifrat la suma de 80 milioane de euro. Clădirea a fost achiziţionată de fondul britanic de investiţii Accesion Fund.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite