Citigroup, acuzată că a ignorat ani la rând cea mai mare fraudă din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca americană Citigroup este acuzată de cei care au fost păgubiţi prin schema lui Bernard Madoff că a ignorat vreme îndelungată semne clare ale fraudei.

Irving H. Picard, avocatul căruia i s-a încredinţat recuperarea prejudiciului pentru clienţi, a făcut această acuzaţie într-una dintre plângerile înaintate împotriva mai multor grupuri bancare mari, susţinând că acestea au ales să închidă ochii la schema lui Madoff. Bernard Madoff, creierul din spatele celei mai mari fraude din istorie, a reuşit să fure peste 50 de miliarde de dolari.

„Citi a avut acces la şi a primit informaţii care o anunţau că afacerea de consultanţă a lui Madoff ar putea fi o fraudă şi/ sau că Madoff făcea sute de milioane, dacă nu miliarde de deolari“, se arată în plângere. Potrivit documentului, Cotigroup ar fi avut acces la aceste informaţii încă din 2005, cu patru ani înainte de condamnarea lui Madoff.

Reprezentantul păgubiţilor cere daune în valoare de 425 de milioane de dolari de la bancă. Citigroup a emis o declaraţie prin care anunţă că „se va apăra în mod viguros de acuzaţiile făcute de reprezentant pentru că sunt total nefondate şi complet false“.

Săptămâna trecută, Madoff a acordat primul său interviu unei publicaţii de la momentul încarcerării sale (în 2009 a fost condamnat la 150 de ani de închisoare) pentru cotidianul american „The New York Times“. El a declarat că „băncile cu siguranţă ştiau“ de schema sa, însă „atitudinea lor a fost ceva de genul «Dacă faci ceva ilegal, noi nu vrem să ştim»“

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite