Circa 30% din producătorii legali de băuturi spirtoase vor dispărea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afacerile cu băuturi spirtoase nu vor mai fi la fel de atractive pentru micii producători. Din cele 250 de firme existente în domeniu la sfârşitul anului trecut, aproape 80 îşi vor închide

Afacerile cu băuturi spirtoase nu vor mai fi la fel de atractive pentru micii producători. Din cele 250 de firme existente în domeniu la sfârşitul anului trecut, aproape 80 îşi vor închide porţile, în 2007. Motivul îl constituie lipsa pieţei de desfacere a produselor.

"Dacă în 2005 şi în 2006 au dispărut de pe piaţă aproximativ 20 de producători mici şi mijlocii de băuturi spirtoase, în acest an ne aşteptăm ca aproximativ 30% din producătorii de spirtoase să renunţe la afaceri", a declarat, pentru Adevărul, Radu Morariu, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului din România-Garant. Potrivit acestuia, dispariţia acestora de pe piaţa românească este cauzată de lipsa pieţei de desfacere. "Există multe cazuri de astfel de societăţi cărora Ministerul Finanţelor Publice le-a revocat autorizaţia de antrepozit fiscal. În perioada de şase luni, atât cât au stat pe "bară", au pierdut piaţa de desfacere, pentru că, normal, alţii le-au luat locul", explică Morariu. Potrivit acestuia, piaţa alcoolului din România fluctuează între 300 milioane de euro, la cât a fost estimată anul trecut şi 500 milioane de euro, în 2004, şi este "împărţită" între 250 de producători de băuturi spirtoase şi 30.000 de producători de rachiuri naturale. "Aceştia din urmă sunt organizaţi în gospodării individuale, mici şi respectiv mari distilerii", spune Morariu. Garant susţine că din cele 30.000 de cazane de ţuică existente în România, doar 100 sunt înregistrate oficial, evaziunea în acest domeniu fiind aşadar maximă, de 99,9%." Potrivit noului Cod Fiscal, act normativ ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2007, toţi proprietarii de alambicuri sunt obligaţi să se înregistreze la Fisc. Totodată, trebuie să estimeze producţia de ţuică pe care o vor obţine, şi dacă aceasta depăşeste, anual, cantitatea de 50 de litri, proprietarul cazanului este obligat să plătească acciză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite