Cipru, perla Mării Mediterane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insula, descrisă elogios încă din Antichitate, reprezintă, în zilele noastre, un important centru turistic pentru toate gusturile. Insula Cipru, locul de naştere al zeiţiei iubirii, Afrodita, are în spate un trecut fascinant. Ea a cunoscut numeroase stăpâniri şi încă face obiectul unor dispute etnice.

Fâşia de pământ din Mediterana, cu o suprafaţă de doar 9.200 de kilometrii pătraţi reprezintă una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă, atât pentru iubitorii de plajă şi soare, cât şi pentru cei care sunt interesaţi de obiective culturale, religioase şi istorice. De altfel, insula este considerată unul dintre locurile de pe Pământ cu cele mai multe zile însorite pe an, peste 300. Din 1974, insula este împărţită în două state de facto, Republica Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord. Capitala, Nicosia, rămâne, în continuare, singura capitală divizată din lume.

De la plajă la muzeu

Clima blândă a insulei şi plajele sale curate, împreună cu apele limpezi din preajma ţârmului, pădurile de pin, chiparos şi cedru, toate formează un ambient natural plăcut pentru fiecare tip de turist, fie că el îşi doreşte să-şi petreacă întreaga zi relaxându-se aproape de mare, fie că este adeptul drumeţiilor şi al explorării. Însă Cipru îi atrage şi pe cei care vor să se distreze non-stop. În staţiunile insulei, printre care Kyrenia, Paphos, Famagusta, Limassol şi Larnaca, o dată cu lăsarea serii, cluburile şi teresale devin neîncăpătoare pentru tinerii care iubesc un ritm vibrant al vieţii.

La mijlocul zilei, atunci când soarele dogoreşte puternic, puteţi evada într-un periplu cultural. Puteţi alege să vizitaţi Muzeul Bizantin, Muzeul de Arheologie, Muzeu Naţional de Artă Modernă, Muzeu Bijuteriilor, cel al Poştei şi Timbrelor, Muzeul Istoriei Banilor sunt doar câteva dintre punctele de interese pentru iubitorii de cultură, majoritatea lor găsindu-se în Nicosia, Larnaka şi Limassol.

Excursii în timp

În Cipru mai puteţi opta pentru excursii la bisericile vechi, în satele tradiţionale, unde vă puteţi delecta cu bucătăria locală, precum şi la siturile arheologice, aşa cum este ansamblul de morminte regale situat în apropiere de Paphos.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite