Cioloş vrea dezbatere publică asupra viitorului PAC după 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul comisar european pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, a declarat că înainte de a avansa propuneri asupra evoluţiei Politicii Agricole Comune (PAC) după 2013 vrea să organizeze o serie de dezbateri, anunţă AFP.

"Obiectivul meu este să lansăm în primăvară o dezbatere publică, la care să participe actorii din sectorul agricol, dar şi societatea", a declarat Cioloş în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Madrid împreună cu ministrul spaniol al Agriculturii, Elena Espinosa, a cărei ţară asigură în acest semestru preşedinţia Uniunii Europene.

Proaspătul comisar european a precizat în nenumărate rânduri că pledează pentru o Politică Agricolă Comună capabilă să răspundă unor provocări precum  "creşterea ecologică" sau "crearea şi păstrarea locurilor de muncă".

În condiţiile în care fondurile alocate agriculturii reprezintă circa 50% din bugetul Uniunii Europene este inevitabilă apariţia unor conflicte în rândul statelor membre privind alocarea bugetară. Nu puţine sunt statele care consideră că a venit momentul reducerii drastice a ajutoarelor acordate acestui sector. Există, însă, şi state care susţin menţinerea stimulentelor financiare, Franţa fiind cel mai vocal susţinător al actualei politici agricole deoarece este şi unul dintre principalii beneficiari.

"Dacă suntem în măsură să demonstrăm că această politică este în continuare de actualitate, vom avea un buget la înălţimea ambiţiilor noastre. Trebuie să vedem ce fel de mecanisme înfiinţăm şi apoi ne vom gândi la problema bugetului", a declarat Cioloş.

Negocierile privind viitorul PAC pentru perioada 2013-2020 trebuie să înceapă în acest an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite