Ciocnirea civilizaţiilor:cocalari contra bârfitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veniţi în vacanţă, miile de ieşeni plecaţi la muncă în Italia au umplut oraşul în ultimele săptămâni. Locuitorii rămaşi acasă îi privesc cu invidie pe cei sosiţi "de afară" şi îi

Veniţi în vacanţă, miile de ieşeni plecaţi la muncă în Italia au umplut oraşul în ultimele săptămâni. Locuitorii rămaşi acasă îi privesc cu invidie pe cei sosiţi "de afară" şi îi consideră aroganţi şi înfumuraţi

Revenirea lor stârneşte reacţii ciudate din partea localnicilor, care îi caracterizează drept "cocalari". La rândul lor, "italienii" spun despre localnici că sunt invidioşi.

"Italienii", aşa cum sunt numiţi ieşenii plecaţi la muncă în Italia, sunt uşor de recunoscut prin oraş: vorbesc tare, cu accent melodios şi scapă mereu în discuţiile cu ceilalţi cuvinte împrumutate din ţara care i-a adoptat.

Cel mai des, aceştia sunt întâlniţi la shopping în marile magazine din Iaşi, la terase, la Starea Civilă şi chiar în cabinetele stomatologice, pe care le-au luat cu asalt în această perioadă.

Dezamăgiţi de oraş şi de ieşeni

Prima imagine pe care o văd "italienii" este cea a unui oraş cenuşiu, unde nu se întâmplă mai nimic. Le sar în ochi stresul, oboseala de pe chipurile ieşenilor pe care-i zăresc pe stradă şi mai ales sărăcia. "Nu aş putea trăi cu gândul că muncesc pentru a plăti rate la bănci.

Acesta a fost principalul motiv pentru care am plecat, traiul de zi cu zi este foarte împovărător", ne-a declarat ieşeanca Anca Luca, de 28 de ani, stabilită de cinci ani la Torino. "În afară de faptul că s-au construit câteva centre comerciale, nu s-a mai făcut nimic pentru înfrumuseţarea locurilor. Pe străzi sunt foarte mulţi câini, clădirile sunt cenuşii", se arată dezgustată de oraşul natal Tatiana Apostol, de 28 de ani, care locuieşte în Italia de trei ani.

Nici despre ieşenii de acasă "italiencele" par să nu aibă o impresie mai bună. "Cei mai mulţi din Iaşi sunt preocupaţi foarte mult de bârfe, sunt cu ochii mai tot timpul pe vecini, pentru că ei înşişi nu au o viaţă împlinită", este de părere Anca Luca, o ieşeancă stabilită de cinci ani în Torino.

"Căpşunari"

Apelativul de "căpşunar" li se pare jignitor, cu sens denigrator. "E ca şi cum ai spune că toţi ieşenii sunt hoţi. Nu e în regulă să îi caracterizezi astfel pe cei care se duc să muncească pentru un trai mai bun. În plus, nu toţi mergem la munca de jos. Eu lucrez ca asistentă medicală într-un spital", se arată nemulţumită Tatiana Apostol. Nici în Italia nu au scăpat de etichetă.

Cei mai pretenţioşi clienţi

Printre ieşenii care intră cel mai mult în contact cu "italienii" se numără vânzătorii marilor magazine. Deşi nu aruncă mii de euro pe haine, clienţii reveniţi recent pe meleagurile natale par să iasă din tiparele autohtone.
"Hainele li se par scumpe şi de proastă calitate.

Oricum, nu cheltuiesc foarte mult, ci dimpotrivă", afirmă Ana N., administratorul unui magazin de îmbrăcăminte din Julius Mall Iaşi. Preferate sunt şi magazinele cu telefoane mobile. "De cum intră, ne dăm seama că sunt de-ăştia întorşi din Italia, plini de bani.

Se îmbracă fără gust, au foarte mult tupeu şi cer telefoanele cele mai ochioase, pentru a-şi impresiona prietenii. Într-un cuvânt, sunt nişte... cocalari (persoane care se îmbracă fără gust - n.r.)", povesteşte Iulian L., gestionarul unui magazin de telefonie mobilă.

Se ceartă cu chelnerii

Tot pe lista locurilor des frecventate de cei reveniţi în această perioadă din Italia se numără terasele şi restaurantele. Când intră undeva, vor să fie serviţi prompt şi cu zâmbetul pe buze.

"Mulţi compară serviciile noastre cu cele din Italia. De aceea, dacă nu-i serveşti prompt, sunt situaţii când pleacă nervoşi ori se iau la ceartă cu chelneriţele", povesteşte Cristina M., angajata unui restaurant din centrul Iaşiului, sătulă să fie apelată "bambina" de către clienţii cu accent peninsular.

Se îmbracă fără gust, au foarte mult tupeu şi cer telefoanele cele mai ochioase
Iulian L.,
gestionar magazin de telefoane mobile

Cei mai mulţi din Iaşi sunt preocupaţi foarte mult de bârfe, sunt cu ochii mai tot timpul pe vecini, pentru că ei înşişi nu au o viaţă împlinită
Ana Luca,
ieşeancă stabilită în Italia

Dau banii pe operaţii estetice

Pe lângă cabinetele stomatologice, un punct de atracţie în special pentru ieşencele plecate la muncă peste hotare sunt clinicile de chirurgie estetică. Pentru a se întoarce mai frumoase în Italia, sunt dispuse să cheltuiască sume între 2.000 şi 4.500 de euro pe operaţii estetice.

"În perioada de vară, s-au efectuat aproximativ 20 de intervenţii la ieşencele întoarse în această perioadă de la muncă din Italia. Cele mai multe cereri au constat în rinoplastii, mamoplastii şi implanturi mamare", declară Teodor Stamate, şeful Secţiei Clinice Chirurgie Plastică din cadrul Spitalului de Urgenţe Iaşi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite