Cine va fi următoarea victimă a crizei datoriilor, după Grecia şi Italia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Următoarea victimă a lipsei de încredere a investitorilor va fi Spania, din cauza dificultăriţilor pe care le are această ţară în a-şi atinge ţintele de reducere a deficitului bugetar, consideră analiştii şi economiştii chestionaţi de mai multe publicaţii internaţionale.

Un raport al Comisiei Europene, citat de "The Telegraph", arată că Spania este pe cale să rateze ţinta de reducere a deficitului bugetar pe care o are, adică valoarea acestui indicator să nu ajungă la 6% din PIB.

În schimb, deficitul va atinge 6,6% din PIB, în scădere de la 9,2% în 2010.

Totodată, analiştii văd Spania ca pe o economie slabă, cu reale probleme în sectorul bancar.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei a crescut şi el, chiar dacă într-un ritm mai lent decât în cazul Italiei.

„Pentru moment, pieţele financiare au încredere în Spania", potrivit unei note pentru investitori a grupului elveţian UBS, citată de "Financial Times".

Investitorii aşteaptă ca guvernul care se va forma după alegerile din noiembrie să implementeze reduceri şi mai ambiţioase de deficit, însă specialiştii UBS spun că nu sunt de acord cu această viziune.

Grupul elveţian este tot mai îngrijorat în privinţa Spaniei din trei motive: derapaje ale planului de reducere a deficitului bugetar, posibilitatea unei recesiuni puternice şi planuri de a ajuta băncile, însemnând un eventual transfer de pierderi către stat.

Institutul Naţional de Statistică de la Madrid a anunţat, ieri, că economia ţării a stagnat în trimestrul al treilea faţă de cel anterior. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul a urcat cu 0,8%

La finele lunii septembrie, "Financial Times" scria că Spania, şi nu Grecia, este cea mai mare ameninţare pentru stabilitatea zonei euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite