Cine sunt giganţii americani interesaţi de petrolul şi gazele româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Americanii de la ExxonMobil şi Chevron, două dintre cele mai mari companii din lume, se uită la ţara noastră cu foarte mult interes. Pe cei de la ExxonMobil îi cunoaştem din 2008, când au încheiat un parteneriat cu Petrom pentru explorarea apelor româneşti ale Mării Negre. Chevron tocmai a câştigat anul trecut trei licenţe de explorare şi se aşteaptă să găsească gaze neconvenţionale în sudul Dobrogei.

Ieri, preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la finalul vizitei în Statele Unite cu comunitatea de română din Statele Unite. El le-a povestit concetaţenilor că, după aflarea veştii că în România se amplasează scutul antirachetă, firmele americane sunt în efervescenţă.

„Chevron şi Exxon şi alte mari companii", a nominalizat Băsescu. „Suntem în regulă din punctul de vedere al relaţiilor cu SUA", a adăugat şeful statului.

Cine sunt giganţii pe care i-a nominalizat Băsescu şi ce caută ei în România?

ExxonMobil este cea mai mare companie din lume în funcţie de capitalizarea bursieră (chiar dacă la începutul lunii august a fost depăşită pentru câteva ore de Apple).

În 2008, Exxon şi Petrom au semnat un parteneriat de colaboare pentru explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagră. Operaţiunile au nevoie de investiţii uriaşe, pentru că este vorba despre ape adânci şi greu de explorat.

Exxon, dispusă să investească 10 miliarde de euro în România

Asupra acestui proiect a planat un mister total până acum o lună. Toate declaraţiile de până atunci arătau că s-au realizat studii seismice în perimetrul Neptun, iar o decizie privind începerea explorărilor propriu-zise urmează să fie luată în funcţie de rezultatul studiilor.

În iulie, Petrom a anunţat decizia istorică de a fora împreună cu Exxon prima sondă de explorare până la finele acestui an. Aceasta este o premieră pentru piaţa petrolieră românească, pentru că până acum nu s-a mai încercat explorarea apelor adânci.

O lună mai târziu, în august, şeful diviziei din România a ExxonMobil Exploration and Production, Ian Fischer, a declarat că explorările vor costa un milion de dolari pe zi, iar Exxon este dispus să investească între 3 şi 10 miliarde de dolari în faza de exploatare, dacă găseşte petrol.

Exxon va aduce în România un vas uriaş special pentru foraj, singurul din Marea Neagră care poate săpa în ape de mare adâncime, numit Deepwater Champion. Din milionul de dolari cheltuit zilnic, jumătate reprezintă chiria pentru utilizarea vasului. Acesta va fi folosit şi ca platformă petrolieră, în momentul în care va începe producţia.

ExxonMobil a avut anul trecut un profit 30,4 miliarde de dolari, în creştere cu 57% faţă de 2009.

Chevron vrea să extragă gaze neconvenţionale în România

Chevron este a doua companie petrolieră americană, în funcţie de capitalizare, după Exxon.

Chevron este mai nouă pentru piaţa din România. Anul trecut, când Agenţia Naţională de Resurse Minerale a scos la licitaţie mai multe câmpuri petroliere, compania americană a câştigat dreptul de a explora trei perimetre în sudul Dobrogei.

Ziarul „Adevărul" a scris în premieră, toamna trecută, faptul că Chevron caută de fapt gaze neconvenţioanale în România.

România are un mare potenţial pentru dezvoltarea de gaze neconvenţionale, declara în septembrie 2010, pentru „Adevărul", Ian MacDonald, vicepreşedinte al gigantului american Chevron. „Dacă explorările din România se vor dovedi un succes, atunci Uniunea Europeană va trece la un alt nivel", a arătat el, adăugând că, dincolo de România, compania are planuri similare şi în Bulgaria.

Petroliştii texani se mută în România

Pe lângă cei doi giganţi nominalizaţi ieri de Băsescu, pe piaţa petrolieră din România mai sunt şi alte companii americane.

Este vorba despre legendara companie texană Hunt Oil, care a inspirat celebrul seria Dallas.

Hunt Oil, care este una dintre cele mai mari companii petroliere private din lume, şi-au stabilit în România în această iarnă centrul operaţiunilor din Europa şi Orientul Mijlociu şi se pregăteşte să exploreze subsolul autohton.

„Cu siguranţă în România există mai mult petrol şi gaze decât se estimează. De obicei, când experţii previzionează care sunt rezervele care au mai rămas, se bazează pe resursele dovedite pe baza tehnologiei care a existat până acum. Noi credem că potenţialul este uriaş, din acest motiv am decis să intrăm pe piaţa din România. Parte a modelului nostru de business este să luăm cele mai bune practici şi tehnologii cu care am avut deja succes şi să le aplicăm în alte părţi", a declarat Stephen Hurley, preşedintele Hunt Oil, într-un interviu acordat în exclusivitate ziarului „Adevărul" în seara în care a avut loc recepţia oficială a reprezentanţei din România.

Hunt şi Petrom au anunţat în septembrie 2010 încheierea unui parteneriat pentru pentru explorarea în comun a două perimetre în estul României.

Două fabrici de echipamente petroliere la Ploieşti

Să nu îi uităm pe compatrioţii lor de la Lufkin Industries, originari tot din Texas. Compania este specializată pe producţia şi furnizarea de echipamente pentru industria petrolieră.

Lufkin construieşte o fabrică la Ploieşti, care va fi gata anul viitor, investiţie de 126 de milioane de euro. „Cu o bună tehnologie poate fi recuperat foarte mult petrol", a subliniat Jay Glick, CEO al Lufkin, întru-un interviu acordat ziarului „Adevărul" în octombrie 2010.

O altă companie americană atrasă de potenţialul pieţei de petrol şi gaze din România este Cameron, care a inaugurat în toamna 2009 o fabrică de utilaje petroliere tot lângă Ploieşti, investiţie de 80 de milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite