Cine sunt acţionarii giganţilor energetici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalii acţionari ai noilor companii-gigant care vor rezulta în urma restructurării sectorului energetic de stat vor rămâne Ministerul Economiei şi Fondul Proprietarea, la fel ca în cazul actualelor companii care le vor compune.

Astfel, ministerul va controla 84,39% din capitalul Electra şi 63,84% din cel al Hidroenergetica, în timp ce Fondul Proprietatea va avea 15,09% din fiecare. Interesată este prezenţa în acţionariatul celor două companii a Termoelectrica, societate care va avea 20% din Hidroenergetica şi 0,25% din celălalt gigant.

Aceasta în condiţiile în care, ieri, ministrul de resort, Adriean Videanu, a reiterat faptul că Termoelectrica va intra în lichidare, după externalizarea activelor viabile. Termoelectrica are datorii istorice de peste 3,3 miliarde de lei, despre care Videanu a admis că nu vor putea fi niciodată plătite.

Compania de Huilă, parte din Electra

În acţionariatul Electra va intra şi Societatea pentru Închiderea-Conservarea Minelor (Conversmin), cu 0,13% din titluri, iar Hidroelectrica va avea 0,11%, potrivit proiectului normativ de organizare a viitoarelor companii.

Electra va fi formată din Nuclearelectrica, trei sucursale Hidroelectrica, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi complexurile Turceni, Rovinari şi Craiova. Hidroenergetica va cuprinde restul hidrocentralelor, termocentralele Deva, Elcen şi Paroşeni şi o parte din Compania Naţională a Huilei.

Deţineri în noile companii energetice

Instituţie                        Electra        HIdroenergetica

Ministerul Economiei    84,39%       63,84%
Hidroelectrica                  0,11%              -
Termoelectrica                0,25%         20,2%
Fondul Proprietatea      15,09%        15,9%
Conversmin                     0,13%              -

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite