Cine preia cel mai bine plătit job de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Traian Halalai, directorul general adjunct al Băncii Româneşti, va fi numit săptămâna viitoare la conducerea EximBank, la recomandarea lui Victor Ponta, potrivit unor surse independente. El îl va înlocui pe Ionuţ Costea, cel mai bine plătit angajat la stat.

Traian Sorin Halalai, director general adjunct la Banca Românească şi membru în Consiliul de Administraţie, ar urma să fie numit joia viitoare la conducerea băncii de stat EximBank, când Adunarea Generală a Acţionarilor va alege un nou Consiliu de Administraţie (CA).

Halalai este propunerea Ministerului Finanţelor, acţionarul majoritar al băncii, însă recomandarea ar fi venit chiar din partea premierului Victor Ponta, au declarat pentru „Adevărul" surse apropiate băncii.

Contactat pentru a comenta posibila numire a lui la EximBank, Traian Halalai a declarat: „Nu sunt în ţară şi am putea vorbi la sfârşitul săptămânii viitoare. Nu am informaţii despre acest subiect şi nu pot comenta deocamdată".

Traian Halalai (42 de ani) are o experienţă de aproape 15 ani în sistemul bancar: a lucrat câteva luni în 1995 ca dealer în Bancorex, apoi în perioada 1998 - 2006 a fost contabil-şef la ING Baring Securities şi director financiar la ING Bank. Din 2006, Halalai este director general adjunct, director financiar şi membru în Comitetul Director la Banca Românească. El a absolvit Academia de Studii Economice şi are un doctorat în Finanţe-Bănci. 

Costea, dat la o parte

La sfârşitul acestei luni expiră mandatul de patru ani al actualului Consiliu de Administraţie al EximBank, astfel că Ministerul Finanţelor a convocat Adunarea Generală a Acţionarilor pentru joia viitoare, 27 septembrie. Halalai l-ar putea da la o parte pe Ionuţ Costea, actualul preşedinte executiv al băncii şi al Consiliului de Administraţie, numit în februarie 2009, imediat după ce PSD a intrat la guvernare alături de PDL. Costea, cumnat al lui Mircea Geoană, nu ar mai fi în cărţi pentru încă un mandat de patru ani, susţin surse apropiate băncii.

Preşedintele actual al EximBank a fost înainte preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, iar din septembrie 2008 până în 2009 a fost preşedinte în CA al Emporiki Bank. Înainte de 2000 a ocupat funcţii publice, fiind secretar de stat în Ministerul Finanţelor, iar din 2000 până în 2004 a fost director adjunct la BERD, la Londra, în constituenţa din care făcea parte România.

Cu salariul ascuns

Costea este unul dintre cel mai bine plătiţi bancheri. În urmă cu un an, bancherul nota în declaraţia de avere depusă la ANI că a încasat în 2010 venituri de peste 31.000 de euro pe lună din salariul de preşedinte-director general al EximBank. Adică aproape 375.000 de euro pe an. Salariul era cu peste 10.000 de euro pe lună mai mare decât în anul precedent.

În declaraţia de avere depusă la ANI la 15 iunie 2012, Ionuţ Costea şi-a ascuns salariul de preşedinte - director general sub sintagma „conform fişei fiscale 365560 anexată". Până în 2010, majoritatea celor care doreau să-şi ascundă lefurile din declaraţia de avere apelau la această metodă. Din 2010 însă, Legea 176 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice prevede, la articolul 29, că „declararea veniturilor realizate cu trimitere la alte înscrisuri constituie contravenţie".

Aceasta se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 2.000 de lei, iar ANI poate declanşa din oficiu procedura de evaluare. Costea ar putea fi invidiat chiar şi de bancherii din mediul privat.

Potrivit headhunterului George Butunoiu, care a recrutat în ultimii ani mai mulţi executivi pentru bănci de top din România, salariul unui preşedinte de bancă este de 20.000-25.000 de euro pe lună. „Majoritatea au între 20.000 şi 25.000 de euro net pe lună, la care se adaugă un bonus de performanţă ce poate ajunge la nivelul salariului", a explicat Butunoiu.

În 2010, fostul premier Emil Boc a cerut EximBank să reducă salariul preşedintelui Costea la 1.000 de euro pe lună, plafonat la nivelul indemnizaţiei unui secretar de stat, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic. Întrebat la acea vreme dacă îşi va reduce salariul de 20 de ori, Costea a zis că „se gândeşte profund la acest lucru".

Cad şi alte capete

Din actualul Consiliu de Administraţie al Eximbank mai fac parte Luminiţa Manolache şi Paul Ichim, ambii vicepreşedinţi executivi ai băncii şi vicepreşedinţi ai CA, şi Liviu Voinea, Gheorghe „Bebe" Ionescu şi Emilian Bădică - membri neexecutivi. Luminiţa Manolache a lucrat alături de Costea la Raif­feisen Banca pentru Locuinţe încă din faza de proiect al băncii şi până în 2009. Ea a fost director al Direcţiei Operaţiuni cu Clientele şi apoi vicepreşedinte al CA şi membru al Comitetului Director. 

Emilian Bădică este membru în CA din partea celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), acţionar minoritar al băncii cu 4,62% din titluri. Bădică a fost membru în Consiliu şi în mandatul precedent şi, deocamdată, nu au existat discuţii în cadrul SIF-urilor pentru schimbarea acestuia, susţin surse apropiate situaţiei.

"Am putea vorbi la sfârşitul săptămânii viitoare. Nu am informaţii despre acest subiect şi nu pot comenta deocamdată.''
Traian Halalai director general  adjunct la Banca  Românească

35 de milioane de lei este profitul brut înregistrat de EximBank în primul semestru al acestui an.

Planuri pentru următorii patru ani

La începutul acestei săptămâni, EximBank a anunţat că vrea să deschidă nouă unităţi în următorii patru ani, de la trei în prezent, principalele obiective ale băncii pentru intervalul 2012-2014 fiind dezvoltarea reţelei teritoriale şi dublarea numărului de clienţi. „Stadiul actual de dezvoltare a băncii - în care au fost optimizate fluxurile şi procedurile de lucru - permite şi chiar impune dezvoltarea reţelei teritoriale pentru a susţine creşterea organică a băncii.

Avem în vedere deschiderea în următorii patru ani a nouă agenţii, care se vor adăuga celor trei existente, astfel încât să creştem gradul de accesibilitate a societăţilor comerciale la produsele noastre specifice", a declarat Ionuţ Costea, citat într-un comunicat transmis luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite