Cine ia bani de la UE pentru criza E.coli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de producători au fost afectaţi de panica din timpul contaminărilor cu E.coli. Doar câţiva vor primi însă ajutoarele de la UE la care au dreptul. Doar şase legumicultori privaţi şi o asociaţie de producători vor primi bani de la Uniunea Europeană pentru pierderile suferite în timpul crizei E.coli.

Pierderile suferite de producătorii români în timpul crizei E.coli, când se specula că mai multe persoane au fost infestate cu bacteria Escherichia coli după ce au consumat legume, rămân greu de cuantificat. Panica şi informaţiile neclare i-au determinat pe români să nu mai cumpere legume, iar asta i-a forţat pe mulţi legumicultori să-şi arunce sau să-şi distrugă produsele.

Încă de pe atunci, oficialii Uniunii Europene promiteau sprijin fermierilor. La sfârşitul lunii iulie, Comisia Europeană (CE) a anunţat că va acorda aproape 230 de milioane de euro pentru producătorii aflaţi în această situaţie. Pentru România, CE a aprobat ajutoare în valoare de 3,7 milioane de euro. „Adevărul" a obţinut în exclusivitate lista beneficiarilor acestor ajutoare nerambursabile de la Bruxelles.

Finul lui Becali, printre beneficiari

Este vorba despre o asociaţie de producători (SC Hortifruct SRL), controlată de omul de afaceri Horia Culcescu, finul lui Gigi Becali, cinci producători privaţi (toţi din Arad) - SC Simagron SRL, SC Magic Andra & Ralu SRL, SC International Alfar SRL, SC Excelent Prodimpex SRL, SC Agrocodlea SRL - şi o persoană fizică, Bujur Mircea din Teleorman. Toţi produc numai castraveţi de tip „fabio" (lungi, în folie).

Cu toate că au fost la fel de afectaţi, producătorii de castraveţi „cornişon" (castraveţii clasici, mici) nu au putut primi niciun ban din cauza unei neînţelegeri între Ministerul Agriculturii şi CE. Practic, fiecare produs are un cod unic cu care putea cere despăgubiri la UE, însă în România a existat o problemă cu codul pentru castraveţii „cornişon". „Ajutoarele s-au dat cu dedicaţie", susţine Mircea Croitoru, preşedintele Asociaţiei Naţionale Profesionale Legume-Fructe. Principalul său argument este că, în ţări precum Franţa, Spania, Portugalia şi Germania, de ajutoare au beneficiat chiar şi producătorii de roşii şi salată.

Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii, susţine însă că ajutoarele de la UE acoperă „în totalitate" pierderile suferite de producători. Cu toate acestea, „au fost mici probleme la «cornişon», dar, din păcate, nu s-a putut face nimic", recunoaşte ministrul. Însă el este contrazis chiar de beneficiarii ajutoarelor. „Poate în proporţie de 70-80% sunt acoperite pierderile", ne-a spus Simion Redis, administratorul Simagron, adăugând că firma sa urmează să primească 94.100 de lei. „Banii sunt veniţi de la UE, dar la noi nu a ajuns nimic, sunt blocaţi la Finanţe", a mai spus el. Nici cei de la Magic Andra & Ralu nu-şi vor acoperi pierderile. În plus, „nici nu sunt sigură că voi primi acei bani, până acum nu am văzut nimic", ne-a declarat Simona Lunga, unul dintre acţionarii firmei.

Doar ei au avut acte

Motivul pentru numărul mic de producători care vor primi sprijin financiar este că doar aceştia au avut documentaţia completă.

infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite