Cine i-a deschis lui DD porţile către Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Schimbarea pe ultima sută de metri a strategiei de privatizare convenite  încă din primăvară i-a alungat pe marii investitori. În acelaşi timp, cerinţa ca ofertanţii să prezinte doar o scrisoare de  bonitate în locul garanţiei bancare a făcut posibilă candidatura unei persoane fizice (Dan Diaconescu) la preluarea celui mai mare combinat petrochimic.

Controversele iscate după ce omul de televiziune Dan Diaconescu şi-a adjudecat pachetul majoritar de acţiuni ale combinatului petrochimic Oltchim au ca punct de plecare însăşi strategia de privatizare a colosului de la Râmnicu Vâlcea.

În primul rând, caietul de sarcini a fost întocmit în aşa fel încât să fie posibil ca inclusiv o persoană fizică (nu doar cele juridice) să aibă acces în cursa pentru adjudecarea pachetului licitat.

Dacă o persoană juridică, o companie, vine la licitaţie cu garanţii bancare, bilanţuri şi diverse documentaţii privind soliditatea afacerilor sale, o persoană fizică (în cazul de faţă Dan Diaconescu) nu poate să vină decât cu un CV, un certificat de cazier, un certificat fiscal şi o scrisoare de bonitate din partea unei bănci. Şi totuşi, organizatorul licitaţiei Oltchim a acceptat ca ofertanţii să vină doar cu scrisori de bonitate bancară, asigurându-i astfel accesul omului de televiziune Dan Diaconescu în cursa pentru Oltchim.

I-au alungat şi pe ruşi, şi pe americani

O altă conjunctură care a favorizat prezenţa lui DD în lista scurtă a ofertanţilor pentru Oltchim constă în schimbarea pe ultima sută de metri a scenariului privatizării. Dacă, la data de 7 august, Guvernul vorbea de conversie în acţiuni a datoriilor Oltchim şi de „un protocol" pentru preluarea Arpechim (rafinăria de la Piteşti fiind vitală pentru funcţionarea combinatului de la Râmnicu Vâlcea), la 23 august, acelaşi Guvern a ieşit cu creanţele separate la vânzare, lucru care i-a dezamăgit pe marii investitori.

Click pe imagine

infografie diaconescu

Practic, în locul unui Oltchim la care se vând peste 95% din acţiuni şi datorii de 300 de milioane de euro, statul a ieşit cu un Oltchim la care pachetul de acţiuni este de doar 54,8%, iar datoriile - de 700 de milioane de euro. Asta în condiţiile în care, în primăvară, investitorilor care au depus oferte neangajante li se promisese primul scenariu, cu pachet majoritar şi datorii mici. Văzând această întorsătură, atât ruşii de la TISE, cât şi americanii aflaţi în spatele unui ofertant neangajat (Pergamont Ploieşti) au spus „pas" şi au ieşit, cel puţin oficial, din cursă.

După ce i-au fost „amenajate" condiţii permisive de acces la licitaţie şi după alungarea involuntară de către Guvernul Ponta a unor concurenţi care puteau fi redutabili, Dan Diaconescu a avut porţile larg deschise spre Oltchim, având în vedere sumele puse pe masă.

Vuza: „Noua strategie este antieconomică"

Omul de afaceri Ştefan Vuza, principalul contracandidat al lui DD la preluarea Oltchim, nu este supărat pentru rezultatul licitaţiei de vineri, dar este dezamăgit de faptul că Guvernul a schimbat strategia de privatizare. „În martie, când ne-am întâlnit cu toţi investitorii pentru a depune oferte neangajante, ni s-a spus una; în august, când am luat caietul de sarcini, am găsit cu totul altceva.

Nu e nimeni de vină pentru adjudecarea asta, dar strategia din primăvară a fost schimbată cu una mult mai slabă, aş spune chiar antieconomică. Situaţia cu Arpechim a rămas neclară, datoria Oltchim este mai mare, pachetul de acţiuni este mai mic - păi, cine să mai vină şi să cumpere aşa ceva? Până acum, la un asemenea nivel, la privatizări n-au mai participat niciodată persoane fizice", ne-a declarat Ştefan Vuza.

La rândul său, Wojciech Zaremba, reprezentantul pentru România al PCC SEE (acţionar minoritar şi candidat pentru preluarea Oltchim), a declarat pentru „Adevărul" că statul român, care este acţionarul majoritar la Oltchim, „a fost cel care a renunţat la conversie şi în timpul ultimei şedinţe AGA a votat împotriva conversiei împreună cu toţi ceilalţi acţionari". Având în vedere că această decizie a fost luată şi agreată de toţi acţionarii, PCC SE nu are alte comentarii de făcut. „Noua metodă de privatizare a fost stabilită de statul român, subiect faţă de care noi nu avem comentarii", ne-a transmis reprezentantul PCC.

Filmul evenimentelor

25 aprilie 2012. Patru companii, printre care JSC TISE (o societate cu acţionariat deţinut de Gazprom), nemţii de la PCC, compania Pergamont Ploieşti şi o firmă a omului de afaceri Ştefan Vuza au depus oferte preliminare pentru a cumpăra combinatul Oltchim şi rafinăria Arpechim.

7 august. Guvernul adoptă un memorandum pentru privatizarea Oltchim, prin care îşi asumă că va converti în acţiuni datoriile combinatului şi că va încheia un protocol pentru ca investitorul câştigător să poată prelua Arpechim de la OMNV Petrom.

31 august. Guvernul adoptă un nou memorandum, prin care schimbă strategia de privatizare şi separă creanţele de acţiuni 20 septembrie. PCC SEE, două companii controlate de Ştefan Vuza şi persoana fizică Dan Diaconescu intră în competiţie pentru acţiunile Oltchim. Pentru creanţe au candidat doar PCC şi una dintre firmele lui Vuza. 21 septembrie. Dan Diaconescu este desemnat ca adjudecatar al acţiunilor Oltchim. Creanţele nu sunt adjudecate.

„Căpuşele" Oltchimului

De-a lungul timpului, combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea a fost căpuşat de mai multe companii care au înregistrat ani buni profituri însemnate, în timp ce Oltchim se scufunda în pierderi şi datorii. Jurnalistul Tiberiu Pîrnău, citat de „Evenimentul Zilei", le enumeră pe cele mai importante dintre ele:

- Comchim, firmă patronată de actualul primar din Ioneşti-Vâlcea, Constantin Neagoie, fost maistru la combinat.
- Protectchim, al cărei patron este Nicolae Enache, fost inginer la Oltchim.
- Amitrans, firmă de transport, al cărei patron este fiul şoferului lui Roibu.
- FCT Industrial, societate bănuită că fură curent de la Oltchim de ani de zile.
- Chemprochemicals, firma fiului lui Roibu, producător de vopsele situată peste gard de Oltchim şi care are contracte nenumărate cu Oltchim.
- Ardava, firma unui fost director din Oltchim, Constantin Vlăduţu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite