Cine este miliardarul român care şi-a dublat averea într-o singură zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Frank Timiş (48 de ani), cu o avere estimată de "Forbes România" la 1,2-1,3 miliarde de euro în toamna lui 2011, a finalizat la începutul acestei săptămâni, în Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzacţii financiare în care a fost implicat un român. A reuşit să-şi dubleze averea într-o singură zi.

African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Timiş, a primit luni în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume.

În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone.

Timiş, prin compania sa Timis Diamond Corporation, deţinea pe 31 decembrie 2011 un pachet de 12,4% din acţiunile African Minerals Limited.

Este al doilea pachet de acţiuni ca mărime, după cel deţinut de BlackRock Investment Management, care are 12,6% din acţiunile African Minerals.

Zăcământul din Sierra Leone este unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone.

Cine este Frank Timiş

Numele lui Frank Timiş a fost legat mult timp în România de proiectul Roşia Montana. În străinătate, omul de afaceri a fost subiect de scandal, compania Regal Petroleum, al cărei preşedinte a fost până în 2005, primind în 2009 cea mai mare amendă din istoria Bursei din Londra (600.000 de lire sterline).

Mai nou, Frank Timiş este în atenţia publicului datorită African Minerals. Compania listată pe Bursa de la Londra şi la care Timiş deţine 12,4% a descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri de fier, de 10,5 miliarde tone.

Timiş spune că nu a mai avut un concediu legat de peste trei ani, când a fost împreună cu familia, la ski, în Elveţia. Vorbeşte la telefon cel puţin 6 ore pe zi, iar numai într-o singură lună a zburat 100 de ore. West Africa, Canada sau New York au fost doar câteva dintre destinaţiile exclusiv de afaceri ale lui Frank Timiş, din luna august a anului trecut, scrie “Forbes România”.

În aceste condiţii, omul de afaceri este extrem de greu de prins. Iar atunci când dai de el, inevitabil între două şedinţe importante, timpul de discuţie este extrem de limitat. Dar personal, nu simte această presiune a timpului. I se pare firesc tot ceea ce i se întâmplă şi recunoaşte că nu este niciun moment al zilei în care nu este conectat la afacerile sale.

African Minerals este principalul business pe care îl deţine. Exploatează zăcăminte de fier pe continentul african. În vara lui 2011, Timiş a bătut palma cu Shandong Iron&Steel Group, companie chineză de stat, care a cumpărat de la African Minerals, pentru 1,5 miliarde de dolari, un sfert dintr-un proiect minier din Sierra Leone.

Proiectul presupune exploatarea unuia dintre cele mai mari zăcăminte de fier de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde tone. “Chinezii au evaluat proiectul la 6 miliarde de dolari. Astfel a rezultat valoarea de 1,5 miliade de dolari pentru 25 % din acesta“, a explicat Frank Timiş pentru “Forbes România” în toamna anului trecut.

Descoperirea în 2009 a zăcământului din Sierra Leone a declanşat o creştere de 16 ori a acţiunilor companiei, iar după anunţul conform căruia compania chineză va prelua parte din acest proiect, valoarea African Minerals a mai avansat cu aproximativ 15 %.

Omul de afaceri de origine română, cu dublă cetăţenie (română şi australiană) deţine în mod direct, potrivit informaţiilor publice de la bursa londoneză 12,4% din acţiunile African Minerals. Alte 12,2% din participaţii sunt deţinute, potrivit afirmaţiilor omului de afaceri,  de familia sa. Printre acţionarii companiei African Minerals se regăsesc şi fondul de investiţii BlackRock şi banca americană JPMorgan.

Cercetare şi energie verde


Din grupul Timiş mai fac parte şi alte două societăţi, respectiv Internaţional Petroleum şi African Petroleum, la care omul de afaceri deţine aproximativ 50%, din fiecare. Ambele sunt listate pe bursa australiană şi aveau la mijlocul lunii septembrie 2011 o capitalizare de 250 de milioane dolari, respectiv 900 de milioane de dolari.

Din portofoliul omului de afaceri mai fac parte şi alte companii, dar nelistate, din domenii precum energie verde- Green Power Corporation Limited sau cercetare- London Pharmaceutical.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite