Cine e de vină pentru eşecul ofertei Petrom

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brokerii şi analiştii de pe piaţa de capital susţin că oferta de vânzare a pachetului de 9,84% din acţiunile Petrom a fost insuficient promovată şi procesul de subscriere nu a fost transparent. Consultanţii care au intermediat oferta dau vina pe contextul extern nefavorabil, iar Ministerul Economiei se felicită că a ţinut la preţ şi nu a vândut acţiunile pe doi bani.

Eşecul ofertei Petrom, anunţat vineri odată cu faptul că nu a fost atins pragul minim de subscriere de 80%, a încins spiritele pe piaţa de capital, dar şi în afara ei. Toată lumea dă vina pe toată lumea şi nimeni nu-şi asumă această nereuşită. Reprezentanţii Renaissance Capital, liderul consorţiului care a intermediat operaţiunea, arată cu degetul către contextul extern, care a redus interesul pentru investiţii. La rândul său, Rareş Nilaş, CEO al BT Securities, care a făcut parte din consorţiu, a amintit faptul că situaţia din Grecia şi Italia s-a înrăutăţit exact în timpul derulării ofertei. „Acest lucru a contat foarte mult, pentru că ţinta acestei oferte au fost investitorii străini", a explicat Nilaş, pentru „Adevărul".

România, într-o situaţie penibilă

Însă brokerii privesc acest eşec ca pe o puternică lovitură de imagine pentru economia ţării. „Toată lumea este dezamăgită de rezultatul acestei oferte, iar România este acum într-o situaţie penibilă. Ministerul nu trebuia să permită să se ajungă aici", ne-a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

„În contractul de intermediere se spune că tot procesul va fi transparent, pe bursă. Prospectul, pe de altă parte, prevede o altă metodă, în care situaţia subscrierilor nu este cunoscută pe parcurs. Dacă se ştia din timp care este rezultatul, oferta putea fi oprită şi nu mai ajungeam în această situaţie. Mai mult, nu era nevoie de un preţ maxim", susţine Paul. El a arătat că oferta nu a fost promovată suficient şi că, înainte de demararea ofertei, trebuia făcut un prospect preliminar care să indice gradul de interes.

„Reprezentanţii statului care s-au ocupat de această ofertă sunt fie incompetenţi, fie erau în concediu, iar premierul ar trebui să îi demită urgent. Nici oficialii bursei nu trebuiau să permită aşa ceva", a adăugat şeful Asociaţiei Brokerilor. El a amintit că, iniţial, perioada de subscriere trebuia să dureze patru săptămâni, dar, în final, s-a ajuns la doar zece zile. „Avem active bune, dar nu ştim să le vindem", a concluzionat Paul.

În replică, Rareş Nilaş susţine că metoda aleasă de consultanţi este uzuală pe pieţele internaţionale. „Cei care spun că modul de subscriere este cauza eşecului dau dovadă de o necunoaştere crasă a practicilor internaţionale. Situaţia nu trebuie privită ca o apocalipsă, pentru că în această perioadă foarte multe oferte de pe pieţele externe de capital sunt fie retrase, fie încheiate fără succes", a punctat el.

610 milioane de euro era suma maximă pe care putea să o obţină statul din vânzarea pachetulu de 9,84% din Petrom.

Ariton: „Am ţinut la preţ şi bine am făcut"

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a precizat, pentru „Adevărul", că oferta de vânzare a acţiunilor Petrom va fi reluată anul viitor. Întrebat despre cauza eşecului, ministrul a răspuns: „Noi nu avem nicio vină. Am ţinut la preţ şi am făcut foarte bine, pentru că Petrom este o companie care merită valoarea propusă. Mai ales în condiţiile în care Guvernul nu se află acum într-un moment dificil din punct de vedere financiar". Ariton a mai spus că programul de privatizări continuă conform planului. Pachete suplimentare de 15% din acţiunile Transelectrica şi Transgaz vor fi listate la bursă în acest an, iar 15% din Romgaz va fi privatizat tot pe piaţa de capital în prima parte a anului viitor.

La rândul său, Răzvan Paşol, preşedintele firmei de consultanţă financiară Intercapital Invest, spune că de vină sunt intermediarii, care au fost angajaţi să vândă acţiunile şi nu au găsit metoda optimă. „Sunt dezamăgit de acest eşec, pentru că este vorba cea mai mare ofertă de acţiuni şi de cea mai mare companie românească", ne-a declarat Paşol.

Vezi pe forbes.ro cum a facilitat Fitch accesul fondurilor pe piaţa românească şi dacă a ajutat oferta OMV Petrom

Citeşte pe forbes.ro un material despre fuga minoritarilor din Petrom

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite