Cine a cumpărat cea mai înaltă clădire din Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioannis Papalekas, grecul care deţine City Mall, şi omul de afaceri român Dragoş Bîlteanu au cumpărat Tower Center din Piaţa Victoriei cu 50 de milioane de euro.

După ce au dezvoltat împreună proiectul imobiliar UpGround din Pipera, oamenii de afaceri Ioannis Papalekas şi Dragoş Bîlteanu au cumpărat cu 50 de milioane de euro cea mai înaltă clădire finalizată din Bucureşti, Tower Center, potrivit „Ziarului Financiar". Clădirea amplasată în Piaţa Victoriei din Capitală a fost cumpărată de la Avrig 35 şi Industrialexport. Cei doi oameni de afaceri nu au dat declaraţii în legătură cu tranzacţia făcută şi la fel de discreţi sunt şi când vine vorba de celelalte afaceri în care sunt implicaţi.

Bîlteanu, milionar de top

Dragoş Bîlteanu are 35 de ani, iar averea lui se ridica în 2011 la 65-67 de milioane de euro, potrivit estimărilor „Forbes 500 Miliardari". În noiembrie 2008, omul de afaceri român a preluat, alături de grupul de investitori româno-britanic Nauru Holdings, casa de comerţ cu energie Romenergo.

Tranzacţia de preluare a 73% din acţiunile companiei cu activităţi în domeniul energiei electrice s-a cifrat la o valoarea de aproximativ 20 de milioane de euro. În 2010, SIF Banat-Crişana (SIF1) l-a ales pe directorul general al traderului de energie Romenergo, membru provizoriu în consiliul de administraţie. În urmă cu o lună, omul de afaceri a fost ales vicepreşedinte al SIF Banat-Crişana.

În paralel, Dragoş Bîlteanu a fost al doilea acţionar ca mărime al companiei de dezvoltare imobiliară UpGround Estates, iar acest business i-a adus un profit de peste 50 de milioane de euro. Reprezentanţii dezvoltatorului au declarat că investiţia alocată proiectului mixt (birouri şi apartamente) UpGround construit în zona Lacul Tei s-ar ridica la 260 de milioane de euro, urmând ca, după finalizare, aceasta să aibă o valoare de piaţă de 450 de milioane de euro.

Bîlteanu s-a numărat, totodată, printre fondatorii casei de investiţii Capital Partners şi mai deţine participaţii în firme precum Agam Development sau Indaco Expert Software.

Papalekas, proprietarul City Mall

În proiectul imobiliar UpGround a fost implicat şi Ioannis Papalekas. Omul de afaceri grec a luat parte  la vânzarea City Mall, Eliade Tower, PGV Tower şi a proiectului mixt UpGround, valoarea cumulată a tranzacţiilor depăşind jumătate de miliard de euro. În 2011, omul de afaceri grec a cumpărat din nou centrul comercial City Mall cu 17,3 milioane de euro.

Tranzacţia Tower Center, dificilă

Tower Center este cea mai înaltă clădire finalizată şi are o înălţime de 106 metri. Clădirea cu 22 de etaje a avut 50 de litigii care au culminat cu un dosar de insolvenţă. Turnul a fost finalizat în 2008, dar nu a avut niciodată chiriaşi. Chiria în zonă poate ajunge la 19,5 euro pe metro pătrat.

Tranzacţia a fost complexă şi a fost bazată, în primul rând, pe o creanţă de aproape 190 de milioane de lei (44 de milioane de euro) pe care Industrialexport o avea faţă de Tower Center Internaţional (TCI), firma dezvoltatoare.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite