UPDATE România şi-a dublat producţia de energie eoliană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de pe țărmul românesc al Mării Negre, a început să genereze electricitate din surse regenerabile, cinci turbine fiind deja funcţionale, se arată într-un comunicat al Continental Wind Partners (CWP), managerul de proiect.

Acest pas este „un binemeritat succes pentru compania americană Continental Wind Partners (CWP) după cinci ani de muncă și o piatră de hotar pentru România, care urmărește să își reducă dependența de cărbune și să atingă obiectivele europene în ceea ce privește energia regenerabilă", se arată în comunicat.

Parcul eolian din Fântânele, situat la aproximativ 50 kilometri de Constanța, este acum conectat la rețeaua națională de electricitate, administrată de Transelectrica. Cinci turbine eoliene produc deja energie, urmând ca altele să fie pornite în decursul lunilor viitoare.

Din totalul de 139 de turbine de la Fântânele, 114 sunt deja instalate. În apropiere, la Cogealac, alte 101 turbine urmează a fi construite.

„Punerea în funcțiune a acestui proiect a adus România mai aproape de standardele Uniunii Europene Este, de asemenea, un vot de încredere pentru climatul de investiții local", a declarat Mark Crandall, președintele CWP.

Dezvoltat și administrat de CWP, parcul eolian din județul Constanţa va fi cea mai mare investiție terestră de acest gen din Europa, cu o capacitate de 600 MW în momentul finalizării proiectului. Lucrările de construcție au început la sfârșitul anului 2008.

Compania energetică CEZ a asigurat finanțarea proiectului, în timp ce asistența în construcție și echipamentul au fost furnizate de EnergoBit, Viarom, GE Wind Energy, Areva și Emon. Partenerul român, Monsson Alma, a colaborat cu CWP pentru dezvoltarea și administrarea proiectului.

La momentul finalizării, investițiile vor totaliza 1,1 miliarde de euro, reprezintând cea mai mare investiție străină directă în România.

„Acest proiect a emis o serie de provocări, dar prin munca de echipă am reușit să ducem sarcinile la bun sfârșit", a declarat Adin Pilcer, managerul de proiect al CWP Fântânele.

CWP vrea să dezvolte şi alte parcuri eoliene în România în următorii doi ani

Fântânele este primul parc eolian de asemenea dimensiuni din România, cu o capacitate de producție echivalentă cu necesarul de energie al 700.000 de gospodării. Proiectul a creat aproximativ 500 de noi locuri de muncă în mod direct și alte locuri de muncă prin investiții conexe și va îmbunătăți condițiile de viață în comunitățile locale.

"Așteptăm cu nerăbdare să finalizăm proiectul din Cogealac împreună cu partenerii noștri în decursul următoarelor 24 de luni" a spus Mike Scholey, CEO al CWP. "De asemenea, intenționăm să finalizăm proiectele pentru alte două mari parcuri eoliene în România și să începem construcția acestora în următorii doi ani".

CWP dezvoltă în prezent proiecte cu o capacitate instalată de peste 6 GW în țări precum România, Polonia, Bulgaria, Serbia, Croația, Australia și Noua Zeelandă.

UPDATE

Parcul eolian CEZ a depăşit în numai două săptămâni capacitatea totală instalată în prezent în România

 La numai două săptămâni de la primul MW livrat în reţeaua naţională, Parcul eolian CEZ a depăşit 14 MW, cât reprezintă în acest moment totalul capacităţii eoliene instalate în România, se arată într-un comunicat al CEZ.

 "Parcul Eolian CEZ a atins deja o putere medie orară de peste 20 MW/h (la 17 iunie a.c., ora 9:00), depăşind pragul de 14 MW care reprezintă puterea totală instalată a României în prezent", spun oficialii CEZ.

Procesul de punere în funcţiune a turbinelor Parcului Eolian CEZ - estimat să dureze câteva luni - a început în urmă cu aproximativ două săptămâni la Fântânele, judeţul Constanţa, producţia de energie electrică livrată în sistemul naţional urmând să atingă 347,5 MW odată cu intrarea în operare a tuturor celor 139 de turbine care fac parte din prima etapă a proiectului.

Turbinele eoliene care sunt conectate de către echipele General Electric (GE) una câte una, trec apoi individual printr-o perioadă de teste, timp în care produc deja energie. Toate aceste operaţiuni de testare şi energizare se defăşoară în colaborare cu Dispeceratul Energetic Naţional (DEN).

"Complexul proces de punere în operare a Parcului a început cu tăierea LEA (Linia Electrică Aeriană), conectarea şi energizarea Staţiei principale de transformare de la Tariverde la sfârşitul lunii mai a acestui an, operaţiune la care şi-au dat concursul alături de CEZ Distribuţie, Transelectrica, DEN, precum şi subcontractorii Grupului CEZ în România: Emon-Areva, Energobit (pentru lucrări electrice în reţele de înaltă şi medie tensiune), GE (instalare turbine) şi CWP (Continental Wind Partners) - care au realizat conform contractului cu Grupul CEZ, managementul de proiect pe întreaga durată a construcţiei Parcului Eolian", se mai arată în comunicatul CEZ.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite