Cifrele pe şomaj, întoarse din condei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernanţii nu reuşesc să se pună de acord asupra datelor oficiale privind scăderea numărului de angajaţi în economie în 2010. Deşi FMI estima un şomaj de 10% pentru anul viitor, proiectul de buget prevede un nivel de 7,3%. Cifra este sub estimările Prognozei şi ale ministrului desemnat al Muncii.

La mijlocul lunii octombrie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) estima un şomaj de 9,6% la sfârşitul acestui an, faţă de 8,9% în prognoza de primăvară. Mai mult, finanţatorii externi transmiteau că vârful şomajului va fi atins abia în 2010, când acest indicator ar putea ajunge la 10%. Abia peste doi ani, respectiv în 2012, nivelul ar urma să coboare la 8,3%.

Cifrele anunţate de experţii Fondului sunt contrazise radical de cele cuprinse în proiectul de buget pentru 2010. Mai mult, atât datele privind şomajul pentru acest an, cât şi cele pentru anul următor sunt mult diferite de cele anunţate în prognoza de toamnă.

Optimism oficial

Proiectul de buget arată că rata medie a şomajului se va reduce de la 7,8% în 2009 la 7,3% anul viitor. „La construcţia bugetară (...) s-au avut în vedere (...) scăderea numărului de şomeri înregistraţi cu 55.000 de persoane, ajungându-se astfel la finele anului 2010 la 645.000 de persoane, de la 700.000 estimat pentru finele lui 2009", mai arată proiectul de buget citat de Mediafax.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), în luna noiembrie şomajul a ajuns deja la 7,5%, peste 683.000 de persoane rămânând fără loc de muncă. Mai mult, datele oficiale ale Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) arată o rată a şomajului de 8,4% în acest an şi de 7,7% anul viitor.

De ce proiectul de buget cuprinde cifre ajustate atât de mult în scădere? Potrivit secretarului de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina, acestea sunt transmise de CNP şi convenite cu reprezentanţii Comisiei Europene. „Cifrele din proiectul de buget sunt agreate cu cei de la Comisie şi sunt mai mici fiindcă vom avea o creştere economică de 1,3%", explică oficialul din Finanţe.

Datele se bat cap în cap

Potrivit ministrului desemnat pentru portofoliul Muncii, Mihai Şeitan, pentru anul viitor se prevede o creştere a şomajului până la 8,2% în primul semestru. Ulterior, acesta ar urma să scadă, astfel încât să atingă acelaşi nivel cu cel înregistrat la sfârşitul lui 2009.

Or, declaraţiile lui Şeitan contrazic cifrele din proiectul de buget, care spun că şomajul din 2010 va fi cu cel puţin 0,5% sub cel înregistrat în acest an. Cifrele avansate de ministrul desemnat al Muncii sunt, însă, mai apropiate de cele ale fostului director al AMOFM, Dumitru Pelican.

Acesta spune că în perioada ianuarie - mai, rata şomajului va atinge 8,5% - 9%. „Din datele transmise de majoritatea agenţilor economici, pot afirma că perioada ianuarie - mai 2010 va fi vârful crizei, când rata şomajului va atinge 8,5%-9%. De-abia din luna iulie dacă va exista o revenire, dar nu este nimic cert şi nu te poţi baza pe o creştere economică de 1,3%", este de părere Pelican.

În plus, chiar în condiţiile unei creşteri economice, absorbţia locurilor de muncă nu se produce imediat, ci în cel puţin şase luni. Potrivit ministrului desemnat al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, forma actuală a proiectului de buget prevede sub 100.000 de disponibilizări în sectorul bugetar, o bună parte dintre acestea prin neangajarea pe posturile care se eliberează.

Concedieri în privat

„Nu există cifra de 400.000 de bugetari disponibilizaţi care se tot vehiculează. În momentul de faţă, conform proiectului de buget, vor fi sub 100.000 de disponibilizări. O bună parte se va face pe cale naturală, prin neangajarea pe posturile care se eliberează", a menţionat Vlădescu, la audierea de ieri a comisiilor parlamentare reunite.

În primele unsprezece luni ale anului, peste 80% din şomeri proveneau din sectorul privat. Dinamica arată o creştere de peste 28% a şomajului în sectorul privat, faţă de 1% în cel de stat. Autorităţile sunt obligate să reducă cheltuielile publice cu aproximativ 3 miliarde de euro, adică 2,5%
din PIB.

Statul are bani până în martie

Trezoreria statului are bani, în acest moment, doar pentru lunile decembrie şi ianuarie, pentru a finanţa cheltuielile curente, potrivit unor surse oficiale din Ministerul Finanţelor. „În februarie mizăm pe 1,2 miliarde de euro de la FMI, strict pentru finanţarea deficitului bugetar.

Un alt miliard de euro va veni în luna martie de la Comisia Europeană", au declarat, pentru „Adevărul", sursele citate. Acestea au precizat că jumătate din tranşa a treia şi a patra de la FMI vor intra simultan, în februarie, în contul Finanţelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite