Christian Noyer: "Marea Britanie merită să îşi piardă ratingul AAA înaintea Franţei".

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul unei tensiuni crescute între Franţa  şi Marea Britanie, după refuzul prim-ministrului britanic, David Cameron, de a accepta schimbările propuse de UE în tratatele europene, au existat atacuri directe din partea liderilor Franţei la adresa Marii Britanii. 

Joi, Christian Noyer, guvernatorul Băncii Franţei a spus că Marea Britanie merită să îşi piardă  ratingul AAA înaintea Franţei. „ Ar trebui să înceapă prin a scădea ratingul Marii Britanii care are deficite şi datorii mai mari, inflaţie mai ridicată şi o rată de creştere economică mai mică decât a noastră”, a declarat Noyer, citat de postul de televiziune CNBC. „ Ar trebui să ne păstrăm ratingul AAA pentru că avem în continuare o economie foarte puternică şi nu credem că ne confruntăm cu mai multe probleme decât britanicii. Merităm să ne menţinem ratingul atâta timp cât şi Marea Britanie o face” a spus şi Philippe Waechter, director de cercetare economică la Natixis Asset Management, preluat de acelaşi post de televiziune.

„Schimbarea ratingului Franţei reprezintă o problemă reală pentru pieţe şi pentru investitori”, a declarat Philippe Waechter. Agenţia de rating Standard & Poor’s a pus sub supraveghe Franţa cu posibilitatea de reducere a ratingului, la începutul lunii acesteia.

Replicile reducerii ratingului Franţei ar afecta întreaga Europă

Efectele pe care le-ar putea avea scăderea ratingului Franţei asupra Fondului de Salvare European (EFSF- European Financial Stability Facility) sunt îngrijorătoare. S&P a avertizat asupra acestui lucru, precizând că o eventuală scădere a ratingului ţărilor notate cu AAA din zona euro ar duce la şi la scăderea ratingului EFSF. Iar asta ar majora semnificativ costurile de împrumut ale EFSF, într-un moment în care acţiunea sa pe piaţă ar fi crucială.

În ton cu oficialii francezi, care au spus că pierderea ratingului suveran nu ar fi o problem chiar atât de mare pentru Franţa, Waechter a spus pentru acelaşi post de televiziune că în acest moment, mai important lucru decât ratingul AAA este creşterea economică. „Trebuie să ne gîndim cum vom gestiona riscului unei eventuale scăderi a ratei de creştere economică. Dacă gestionăm creşterea, vom gestiona şi ratingul” a declarat acesta.

Semnalele firave de revenire a economiei franceze

Dinspre Franţa, par a veni şi câteva semnale pozitive: francezii au luat deja o serie de măsuri care ar putea conduce la reducerea deficitului, care a scăzut la 99,4 miliarde de euro la sfârşitul lui octombrie, de la valoarea de 133,1 miliarde de euro atinsă cu un an în urmă. Totodată, randamentele obligaţiunilor franceze cu scadenţa la  zece ani au înregistrat o tendinţă de creştere recent, dar staţionează încă  la doar puţin peste 3%.

În acelaşi timp, luna decembrie a adus şi o evoluţie pozitivă a indicilor PMI (Purchasing Managers Index – care reflectă evoluţia ordinelor de achiziţie făcute de companii). Indicele PMI pentru sectorul industrial  a crescut de la 47,3 în noiembrie, până la 48,7 în decembrie, iar cel din sectorul serviciilor, a crescut de la 49,6  la 50,2.

Prin comparaţie însă, aceiaşi indici calculaţi pentu economia Marii Britanii, au înregistrat valori de peste 50, ceea ce poziţionează economia britanică mai bine decât cea franceză în această bătălie a declaraţiilor.
   


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite